Proprietarii vor fi obligati sa aiba, de vineri 19 iulie, certificatul de performanta energetica a cladirilor atunci cand vor vinde sau inchiria un apartament sau o casa, contractele incheiate in lipsa acestuia putand fi anulate.

Obligativitatea certificatului energetic a fost introdusa prin Legea 159/2013 pentru modificarea si completarea Legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor. Actul normativ a fost publicat in 20 mai in Monitorul Oficial si va intra in vigoare vineri, 19 iulie, scrie MEDIAFAX.

Potrivit noilor reguli, proprietarul sau administratorul unei cladiri sau unitati de cladire (apartament) va fi obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, anterior perfectarii contractului, o copie a certificatului energetic, astfel incat acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii.

Totodata, in anunturile de vanzare sau inchiriere, proprietarul ori administratorul cladirii sau apartamentului va da si informatii din certificatul energetic.

La incheierea contractului de vanzare-cumparare, proprietarul este obligat sa ii dea cumparatorului certificatul energetic in original.

Contractele de vanzare-cumparare sau inchiriere incheiate in lipsa certificatului energetic sunt supuse nulitatii relative si pot fi atacate in justitie de catre partiile care au incheiat documentul sau de catre terti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.