Business 1 Iunie 2016 16:00
Conceptul instalatiei consta in interpretarea naturii in era tehnologiei digitale.

Martin Balint, unul dintre artistii vizuali romani cu o experienta vasta in domeniu si numerose participari la expozitii internationale de arta, a lansat instalatia interactiva Fangai, ce ofera publicului interesat ocazia de a experimenta un concept unic si inovator de sunet si lumini. Instalatia a fost conceputa folosind becul interactiv cu difuzor incorporat Sengled, produs care a castigat premiul pentru inovatie la CES 2015 (Consumer Electronics Show), cel mai mare salon de tehnologie din lume, organizat in Las Vegas.
Fiind creata ca o perceptie augmentata a sunetelor de spori de ciuperca, daca acestea ar putea fi auzite de urechea umana in realitate. Aceasta este alcatuita din 12 corpuri de iluminat interactive in forma de ciuperca pentagonala, care genereaza simultan lumina si sunet, declansate prin senzori ultrasonici. Toate aranjamentele sonore sunt inregistrari procesate ale unor obiecte uzuale care pot produce sunete repetate, precum carti rasfoite, strecuratori, tavi zimtate, ventilatoare, iar fiecare ciuperca contine mai multe sunete, reproduse aleatoriu astfel incat de fiecare data peisajul sonor sa fie diferit si dinamic. Interactivitatea proiectului este data de faptul ca sunetele si luminile variaza in functie de miscarile vizitatorilor in interiorul instalatiei.

Retail jobs

“Instalatia Fangai face parte dintr-o serie de lucrari in care explorez perceptia umana asupra naturii prin intermediul tehnologiei. Aceasta combina principii ale artei contemporane cu noile tehnologii aplicate in design, ca o declaratie despre cum noile generatii de obiecte uzuale pot da nastere la noi limbaje interactive. Am ales caracteristicile ciupercii pentru a dezvolta conceptul lucrarii, deoarece ma atrag exceptiile in biologie si mi-a placut mult ideea de planta fara fotosinteza, care nu are nevoie de lumina pentru a se hrani. Forma pentagonala a corpurilor de iluminat a venit din nevoia de a face legatura intre organic si tehnic, intre formele neregulate din natura si geometrie”, a declarat Martin Balint.

Instalatia se incadreaza in zona de design multidisciplinar, un concept nou pe piata romaneasca de design si arta contemporana. Proiectul a fost selectat pentru a fi prezentat in cadrul celei de-a patra editii a Romanian Design Week, ce se desfasoara in perioada 20 mai–05 iunie 2016.

Citeste si:
OFICIAL: DS 7 facelift debutează cu până la 360 CP și design...
OFICIAL: DS 7 facelift...

Becul interactiv cu difuzor incorporat utilizat in cadrul instalatiei se numeste PULSE si este produs de compania Sengled. Este un bec LED care are incorporat o boxa audio wireless de ultima generatie, marca JBL, iar speaker-ul functioneaza si cu lumina stinsa. Atat lumina, cat si sunetul pot fi controlate wireless de pe orice mobile device, iar cu mai multe astfel de becuri se pot realiza sisteme audio surround in propria casa.

Pe langa instalatia Fangai, Martin Balint s-a remarcat in lumea artei prin proiecte interactive precum MEM-NON – o instalatie interactiva senzoriala dedicata persoanelor cu deficiente senzoriale, care combina diferite canale de perceptie pentru a le completa pe cele lipsa. Instalatia a fost comisionata de Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC) si Fundatia Orange. O alta creatie este Anti Lulling Field compusa din 1500 de flori care reactioneaza la miscarea oamenilor si care a fost prezentata la expozitia internationala OPEN in Venetia.

Citeste si:
Facturile mari la curent au speriat până și autoritățile. La...
Facturile mari la curent au...

Martin Balint este un artist vizual roman, care locuieste si isi desfasoara activitatea in Bucuresti, in cadrul agentiei HIPPOS. Acesta a absolvit studiile de licenta si master ale Academiei de Arte Frumoase din Venetia, cu specializarea Noi tehnologii in arta. A participat la numeroase evenimente artistice si expozitii, printre care evenimente colaterale ale Bienalei din Venetia in 2005 si 2007, OPEN – expozitie internationala de sculpturi si instalatii, Manifesta 7. Este unul dintre finalistii concursului Premiul Arte Laguna (2008) si unul dintre fondatorii grupului artistic international CREAM (Creativity And Research in Arts and Media).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.