Fiecare copil nascut in prezent in tarile occidentale are o speranta de viata de 100 de ani, ceea ce inseamna ca multi dintre ei vor fi in viata in anul 2115. Insa este imposibil sa facem previziuni cu privire la modul in care va evolua tehnologia in decurs de un secol, iar ei ar putea fi martorii unor schimbari fabuloase.

In 1999, un PC cu un procesor Pentium 2, HDD de 2 GB, memorie de 32 RAM si placa video integrata costa 1.000 de dolari. In prezent, după 16 ani, un simplu smartphone are un procesor de cel putin 10 ori mai puternic, o memorie de 100 de ori mai performanta si poate stoca de 60 de ori mai multa informatie.

Insa, din cauza complexitatii si a vitezei de evolutie, tehnologia ne poate pacali. Iata, insa, ce ai putea sa faci pentru a evita greselile care te pot costa mii de lei:

1. Nu cumpara ultimele modele de telefoane mobile

In fiecare an, companiile producatoare de telefoane mobile lanseaza un nou model, considerat ca fiind de ultima generatie. Un astfel de smartphone costa, fara abonament, cel putin 3.000 de lei, in timp ce un telefon dintr-o generatie mai veche poate fi gasit in magazine cu preturi de doua ori mai mici. Cea mai buna solutie e sa cumperi un telefon din penultima sau chiar antepenultima generatie aflata pe piata. Spre exemplu, dupa cum noteaza publicatia trustedreviews.com, un telefon Samsung Galaxy S5 este aproape de doua ori mai ieftin decat noul model S6, iar diferentele dintre cele doua modele sunt foarte mici.

2. Impusca mai multi iepuri dintr-un foc

Daca esti o persoana pasionata de calatorii, dar trebuie sa ramai mereu in contact cu locul de munca, ai putea cumpara un telefon performant, in loc de un laptop care este mult mai mare, mai greu si mai incomod de transportat in timpul drumetiilor tale. In plus, un laptop nu te poate ajuta sa faci fotografii fascinante. Iar daca ai acasa sau la birou o imprimanta, ai putea cumpara cartuse compatibile, care reprezinta o solutie mult mai ieftina si elimina costurile nejustificate impuse de prezenta unui brand. Acestea nu fac nici un fel de compromisuri in privinta calitatii printului, iar pe piata exista zeci de modele de cartuse compatibile, dupa cum aflam de pe cartuseria.ro. Intotdeauna trebuie sa gasim cea mai ieftina si mai buna solutie pentru nevoile noastre.

3. Desktop vs. laptop

Daca ai nevoie de un computer pentru locul de munca si stii ca il vei folosi si acasa sau atunci cand pleci intr-o deplasare in interes de serviciu, un laptop reprezinta cea mai buna solutie pentru tine. Insa un laptop este mai putin performant decat un desktop si ofera mult mai putine posibilitati de upgrade, conform pcworld.com. Gandeste-te, insa, foarte bine la scopul pentru care cumperi un astfel de computer. Daca stii ca vei folosi desktop-ul pentru jocuri sau pentru programe de grafica, ai nevoie de o placa video foarte performanta. In schimb, daca il vei folosi doar pentru a naviga pe Internet si a te uita la filme, ti-ar putea fi de ajuns si o placa video integrata, care te va ajuta sa economisesti bani. Sa nu uitam ca o placa video costa intre 130 de lei si 6.800 de lei, in functie de magazinul de la care o achizitionezi.

Citeste si:
Carmen Harra, previziuni despre relația lui Theo Rose cu Anghel...
Carmen Harra, previziuni...

4. Nu evita produsele second hand

Piata second-hand este incredibil de vasta, iar produsele la mana a doua se afla de sute de ani in topul preferintelor oamenilor. Cu toate acestea, cea mai rapida crestere a cererii si a ofertei pentru astfel de produse s-a inregistrat in ultimii 20 de ani. La prima vedere, am putea fi tentati sa credem ca vorbim despre un fenomen specific romanesc, insa cifrele statistice legate de vanzarea produselor second-hand in Marea Britanie ne spun ca si britanicii le cauta din ce in ce mai mult, conform portalului statista.com. Insa „second-hand” nu inseamna doar haine si autovehicule, ci poti cumpara si telefoane mobile, laptop-uri, tablete si chiar PC-uri la fel de performante ca cele noi, insa vandute la preturi cu pana la 50% mai mici. In plus, multe magazine online care comercializeaza gadgeturi la mana a doua pun la dispozitia cumparatorilor si un showroom unde doritorii le pot testa inainte de a le achizitiona.

Citeste si:
Speranța de viață în UE este sub nivelul din 2019
Speranța de viață în UE este...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.