Cel mai bogat om din Rusia, miliardarul Aliser Usmanov, a vandut actiuni pe care le detinea la Apple si Facebook pentru a se concentra pe sectorul IT din China, si posibil pe investitii in Rusia, a declarat directorul unei companii a lui Usmanov.

"Companiile chineze reprezinta circa 70-80% din investitiile noastre in IT in strainatate. Cea mai mare parte a investitiilor sunt in Alibaba, JD.com si alte companii cu potential ridicat", a spus Ivan Stresinski, seful companiei care administreaza Usmanov, USM Advisors, transmite MEDIAFAX.

Usmanov, in varsta de 60 de ani, este cel mai bogat rus, cu o avere de 17,5 miliarde de dolari. Anul trecut, el a cumparat o participatie de 100 de milioane de dolari la Apple, pe care a vandut-o recent, a spus Stresinski.

"Speram ca investitiile noastre in companii din China sa genereze profituri similare sau chiar mai bune decat companiile din Statele Unite", a spus Stresinski. China este cel mai mare partener comercial al Rusiei.

Valoarea estimata a Alibaba a crescut in februarie la 153 miliarde de dolari, dupa ce compania de comert electronic a raportat o crestere puternica a vanzarilor.

Actiunile Apple sunt in crestere cu 23% fata de martie 2013, cand Usmanov a anuntat pentru prima data ca a cumparat titluri ale companiei americane, in timp ce fata de inceputul acestui an sunt in scadere cu 6%. Cotatia Facebook a inregistrat un declin puternic dupa oferta publica initiala din 2012, dar si-a revenit ulterior, iar in ultimele 12 luni pretul a urcat de peste doua ori.

Daca bursa din Rusia scade din cauza crizei ucrainene, Usmanov ar putea cumpara actiuni la companii precum operatorul telecom MegaFon sau compania de internet Mail.Ru, unde are pachete majoritare.

"Veniturile MegaFon si Mail.Ru sunt obtinute in Rusia, iar oamenii nu vor inceta sa vorbeasca la telefon si sa foloseasca internetul. Daca situatia escaladeaza, vom cumpara actiuni. Crizele sunt oportunitati bune, intrucat preturile scad", a spus Stresinski.

Citeste si:
Cum să iei cele mai bune decizii atunci când investești pe piețele...
Cum să iei cele mai bune...

Compania Metalloinvest, detinuta de Usmanov, cel mai mare producator de minereu de fier din Rusia, ar putea reorienta exporturile catre China si alte tari, daca Europa va aplica sanctiuni care ar afecta afacerile din cauza crizei din Ucraina, a spus seful companiei miliardarului rus.

"Suntem ingrijorati de posibile sanctiuni impotriva Rusiei, dar nu ne asteptam la consecinte dramatice pentru afacerile noastre. China nu va impune probabil nicio sanctiune. Astfel ca vom face tranzactii in ruble, yuani, dolari din Hong Kong sau Singapore", a declarat Stresinski.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.