Vrei un nume de domeniu, pregateste-te sa platesti o taxa anuala de reinnoire, prevazuta intr-un proiect de hotarare al guvernului.

Proprietarii de domenii de internet .ro vor plati o taxa anuala de reinnoire, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern. In momentul de fata, doritorii care vor as achizitioneze un nume de domeniu in .ro platesc o singura taxa de inregistrare, care se plateste o singura data (in valoare de 51,26 USD + TVA).

Proiectul vizeaza modificarea aceste taxe in taxa anuala. In acest sens taxa anuala de inregistrare si reinnoire al unui nume de domeniu .ro se stabileste, la propunerea Registrului (n.a RoTLD), prin ordin al ministrului pentru Societatea Informationala si poate fi platita anual sau in avans pentru maxim 2 ani.

"Pentru numele de domenii existente inregistratorii au obligatia reinnoirii acestora in termen de maxim 3 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial a ordinului dar pentru numele de domenii inregistrate in ultimele 24 de luni, reinnoirea se face in momentul in care dreptul de folosinta a numelui de domeniu este egal cu 24 luni, pe considerentul ca taxa se poate plati pentru 2 ani in avans".

Retail jobs

Autoritatile propun in acest document ca "numele de domenii .ro sa fie inregistrate pentru o perioada determinata de mimin un an, care ulterior poate fi prelungita prin reinnoire. Perioada maxima pentru care se poate face inregistrarea sau reinnoirea unui nume de domeniu .ro este de 2 (doi) ani", citeaza hotnews.ro.

In nota de fundamentare a acestui act normativ se mentioneaza ca "pe plan national, din 1993 si pana in prezent, Registrul national (RoTLD - n.a Departament din cadrul ICI - Institutul National de Cercetare in informatica) a practicat o taxa unica de inregistrare pentru domeniile .RO, care nu se reinnoia anual.

Ca urmare a analizei tendintelor si practicilor pe pietele internationale si luand in considerare:
- cheltuielile cu mentenanta;
- costurile pentru asigurarea securitatii datelor;
- investitiile necesare pentru echipamente dedicate si teste de penetrare;
- cheltuielile de intretinere cu baza de date pusa in serviciul public in vederea interogarii datelor (Whois), cu respectarea legislatiei privind protectia datelor cu caracter personal;

Citeste si:
Kelemen Hunor: Taxa de 1% din cifra de afaceri va avea ca...
Kelemen Hunor: Taxa de 1% din...

s-a concluzionat ca in acest moment este necesara schimbarea politicii in domeniul inregistrarii numelor de domenii in Romania prin introducerea taxei pe perioada determinata (taxa anuala).
Prin introducerea taxei pe perioada determinata (anuala) Registrul RoTLD va beneficia de informatii actualizate in ceea ce priveste domeniile active, domeniile folosite si cele nefolosite, va putea debloca domeniile achizitionate si nefolosite in vederea punerii la dispozitia utilizatorilor a dreptului de folosinta a numelor respective".

In cadrul intalnirii dintre ISP-isti si RoTLD s-a adus in discutie ideea unei taxe anuale de pana in 10 euro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.