Grupul Google a prezentat, luni, la New York, un nou portal care recenzeaza constitutiile din lumea intreaga, cu scopul de a ajuta mai ales tarile aflate in tranzitie politica.

"Am dorit sa reunim si sa organizam online toate constitutiile din lume, sa le facem accesibile de o maniera universala si utile guvernelor care se afla intr-un proces constitutional", a explicat Jared Cohen, directorul Google Ideas, prezentand site-ul www.constituteproject.org, la New York, unde are loc in aceasta saptamana Adunarea Generala a ONU.

Initiativa, sustinuta printr-un proiect universitar americano-britanic denumit "Proiectul comparativ al constitutiilor", permite accesul la toate constitutiile care au fost in vigoare in fiecare tara din lume pana in septembrie 2013.

Portalul contine peste 350 de intrari tematice, pentru a facilita comparatiile intre diverse chestiuni, precum drepturile minoritatilor si finantarea campaniilor electorale. O alta etapa va fi aceea de a face ca acest portal internet sa devina accesibil in sase limbi folosite oficial la ONU (engleza, franceza, spaniola, rusa, araba si chineza), scrie MEDIAFAX.

Unul dintre obiectivele Google este acela de a facilita redactarea constitutiilor in tarile care ies dintr-o criza politica sau dintr-un conflict armat. "Aceste constitutii si aceste documente guvernamentale reprezinta o sansa importanta pentru aceste tari", a subliniat Jared Cohen.

Prezent alaturi de reprezentantii grupului Google, presedintele tunisian Moncef Marzouki s-a declarat "fascinat" de aceasta initiativa, care va fi "extrem de utila" pentru tari precum a lui, care intampina dificultati in a se inzestra cu o constitutie si o lege electorala.

Adunarea nationala constituanta tunisiana, aleasa in urma cu doi ani si jumatate, dupa Revolutia tunisiana din ianuarie 2011 - care a lansat Primavara Araba - nu a reusit inca sa ajunga la un acord intre opozitie si guvernul dirijat de islamistii din partidul Ennahda.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.