Miscarea „Occupy Gezi” capata tot mai mult avant pe masura ce tensiunea din Istanbul alimenteaza protestele si ciocnirile dintre cetatenii turci si fortele guvernamentale, scrie adevarul.ro.

Pe pagina oficiala a miscarii, www.occupygezi.com, este postat un mesaj de atentionare, prin intermediul caruia turcii fac apel la solidaritatea comunitatilor internationale pentru a raspandi informatiile si dovezile despre abuzul politiei, ale politicienilor, ale marilor afaceristi din tara. Acestia au antrenat o serie de evenimente regretabile care au dus la proteste violente, moartea unei persoane, sute de raniti si de arestari.

Pe Twitter, unde hashtag-ul #occupygezi este printre cele mai populare, sau prin intermediul paginii Tumblr, cetateni obisnuiti si participanti la proteste au postat fotografii si au lasat marturii despre evenimentele din Istanbul.

Pe Facebook, au fost anuntate noi proteste in zilele urmatoare si in alte orase, precum Ankara, Izmir, Adana si Bursa. Autoritatile din Turcia contraataca cu restrictionarea accesului la aceste retele.

Potrivit unor surse citate de TechCrunch, site-urile Twitter si Tumblr sunt aproape imposibil de accesat in Istanbul, dar si in alte parti ale Turciei. Exista protestatari care sustin ca politia blocheaza functionarea retelelor in zona Pietei Taksim, locul in care mii de oameni protesteaza impotriva coruptiei. Sursele sustin ca aproape 99% din site-ul Facebook nu se incarca cand este accesat din Istanbul. „Au supraincarcat reteaua pana au adus-o la un minim de functionare. Oficial nu este blocata, dar nu incarca pagina… se pare ca guvernul se foloseste de TTNET, providerul de internet pe care il controleaza, pentru a reduce viteza“, a declarat o persoana care doreste sa ramana anonima.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.