Legea conversiei creditelor in franci elvetieni la cursul istoric este neconstitutionala, a decis, marti, Curtea Constitutionala.

Presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, a anuntat ca judecatorii CCR au admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Guvern in toamna anului 2016.

”Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate si a stabilit ca legea este neconstitutionala cel putin din doua mari motive. Primul este incalcarea grava a principiului bicameralismului, in sensul ca de la propunerea legislativa care a inceput la Senat si pana la actul adoptat de Camera decizionala exista o diferenta substantiala. Senatul a adoptat legea in formula pe care au redactat-o initiatorii, iar la Camera Deputatilor au fost modifcate practic aproape toate articolele. Or, potrivit practicii noastre constante, atunci cand se schimba si obiectul - obiectul nu s-a schimbat, dar s-au schimbat toate solutiile in mod substantial - se considera ca s-a incalcat principiul bicameralismului. Faptul ca a doua Camera, respectiv Camera Deputatilor este decizionala, nu inseamna ca poate sa adopte legea intr-un mod numai ei propriu pentru ca trebuie sa tina cont de expresia textelor pe care le-au adoptat cei din prima Camera”, a spus Dorneanu.

De asemenea, Curtea a respins si pe fond actul normativ, considerand ca solutia pe care a adoptat-o Camera Deputatilor, de reconversie a creditelor din franci elvetieni in lei la data incheierii contractului, ”este gresita si nu corespunde niciunor directive europene”.

”Aici, instantele urmeaza sa aplice si principiul impreviziunii pe care l-am dezvoltat la celelalte decizii”, a adaugat presedintele CCR.

”Conversia se face la data conversiei, nu la data incheierii contractelor”, a mai spus Valer Dorneanu.

O decizie era asteptata inca din luna noiembrie, dar a fost amanata de judecatori pentru 18 ianuarie si, ulterior, pentru 7 februarie 2017.

Sesizarea a fost trimisa de Guvern la Curte pe 24 octombrie, dupa adoptarea de catre Parlament a legii care prevede conversia creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii.

Citeste si:
Candidații propuși la CCR vor fi audiați în Comisia juridică
Candidații propuși la CCR vor...

Executivul a apreciat ca legea opereaza retroactiv, dar a dat aviz pozitiv proiectului in conditiile in care ar fi fost incluse mai multe prevederi cu caracter social, precum un grad de indatorare si un plafon.

Guvernul a considerat ca aplicarea legii si la creditele in derulare contravine principiului neretroactivitatii si previzibilitatii legii, consacrate de Constitutie. Pe de alta parte, spune ca aceste principii pot fi incalcate, daca exista un temei social, potrivit unui punct de vedere transmis Camerei Deputatilor anterior adoptarii proiectului, relateaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.