Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a amendat agentiile de turism cu 115.900 lei in total, in primele noua luni ale acestui an, in special pentru ca nu au respectat conditiile contractuale si pentru lipsa unor informatii esentiale din contracte, arata datele transmise de institutie, la solicitarea News.ro.

Anul trecut, amenzile aplicate de ANPC in randul agentiilor de turism s-au ridicat la 174.300 lei.

Autoritatea nu a precizat care sunt companiile amendate.

”Aspectele constatate de ANPC in urma verificarii reclamatiilor si a controalelelor au fost: nerespectarea conditiilor contractuale (conditii de cazare, conditii de transport, rezilierea contractelor) si lipsa informatiilor din contracte privind categoria de clasificare a unitatii de cazare/masa, mijloc de transport”, arata datele transmise News.ro, in urma unei solicitari.

Turistii au facut plangeri la ANPC in legatura cu serviciile oferite de ghizi, problemele de transport si calitatea necorespunzatoare a serviciilor oferite - masa, cazare, trasee.

Citeste si:
15 banci, amendate de ANPC cu peste 500.000 de lei
15 banci, amendate de ANPC cu...

De asemenea, turistii s-au plans de nerespectarea conditiilor de cazare, in special in alte tari, ca nu au putut comunica cu reprezentantii agentiilor in privinta reclamatiilor depuse la unitatea de cazare din alta tara si de nerespectarea clauzelor contractuale.

Neinformarea consumatorului cu 15 zile inainte de schimbarea locului sejurului este o alta neregula constatata de inspectorii ANPC in randul companiilor din turism.

Firmele au mai fost amendate din cauza ca nu au aplicat reducerea anuntata sau pentru ca mijloace de transport au avut intarzieri.

Alte companii au fost sanctionate pentru comportament incorect, Astfel, ANPC a dat amenzi pentru ca agentia a inlocuit hotelul inscris in contract cu altul similar, dar care nu a corespuns cerintelor turistului, nefiind recomandat copiilor sau nu au respectat programul de vizitare a obiectivelor.

Citeste si:
Trei cluburi din Sectorul 2, care functionau, desi fusesera inchise...
Trei cluburi din Sectorul 2,...

In anumite situatii, inspectorii ANPC au decis inchiderea temporara a firmei, pana la remedierea deficientelor, sau restituirea contravalorii pentru serviciile de care turistii nu au beneficiat.

Agentiile de turism au fost afectate in acest an de scaderea vanzarilor de vacante in Turcia, una din principalele destinatii din anii terecuti pentru turistii romani.

Mai mult, doua mari agentii de turism, Genius Travel si Mareea, au intrat in insolventa in acest an.

Companiile turistice au obligatia sa incheie polite de asigurare in cazul insolvabilitatii sau a falimentului agentiei de turism.

Citeste si:
Burka a fost interzisa in Elvetia, iar purtarea ei este sanctionata
Burka a fost interzisa in...

Polita de asigurare se incheie pe un an zile de la data incheierii, iar suma asigurata va fi de 50.000 dolari pentru agentiile touroperatoare si de 10.000 dolari pentru agentiile detailiste.

Turistii pagubiti isi pot recupera banii pe vacante, in limita acestor sume.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.