Indicatorul Robor la 3 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la cele mai multe credite in lei, a coborat marti de la 0,72% pana la 0,70% pe an, dupa ce a stagnat in ultima perioada in apropiere de 0,75%, arata datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Robor la 3 luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanxile la creditele variabile in lei. Robor la 3 luni a fost cotat marti la 0,70% pe an, de la nivelul de 0,72% inregistrat luni. Totodata, Robor la 6 luni a coborat la 0,94% pe an, de la 0,96%.

Scaderea dobanzilor in piata bancilor este pusa de catre analisti pe seama apropierii finalului perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii de catre bancile comerciale, cand cererea de lei este in scadere.

Perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii se incheie in data de 23 ale fiecarei luni. Bancile sunt obligate sa depuna la BNR, sub forma de rezerve minime obligatorii (RMO), 12% din pasicvele in valuta si 8% din pasivele in lei, informeaza News.ro.

Daca nivelul Robor nu mai creste pana la finalul lunii, cand bancile actualizeaza valoarea indicelui in componenta dobanzii la credite, romanii vor plati mai putin pentru ratele la imprumuturile in lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.