Evaziunea fiscala nu mai este infractiune pentru prejudicii care au o valoare de cel mult 20.000 euro, iar Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va retrage plangerea penala daca prejudiciul este achitat integral, arata un proiect de act normativ al Guvernului, citat de Profit.ro.

Noile reglementari sunt cuprinse intr-un proiect de modificare a Legii pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. Proiectul prevede ca, pentru fapte precum ascunderea sursei impozabile, omisiunea evidentierii in actele contabile a operatiunilor comerciale sau a veniturilor, inscrierea unor cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale, alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, sustragerea de la efectuarea verificarilor fiscale, substituirea, degradarea sau instrainarea bunurilor sechestrate sau stabilirea cu rea-credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor vor fi considerate infractiuni numai daca valoarea prejudiciului este mai mare de 20.000 de euro, potrivit News.ro.

In prezent, legislatia prevede, pentru faptele prezentate mai sus, o pedeapsa cu inchisoarea intre doi ani si 15 ani, cu o majorare cu cinci ani daca prejudiciul depaseste 100.000 euro.

insa chiar si in cazul in care prekjudiciul depaseste 20.000 euro, Fiscul va retrage plangerea prealabila daca prejudiciul este achitat integral de faptuitor, arata proiectul.

Prin prejudiciu se intelege suma impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat si a dobanzilor aferente acestora.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.