Ministerul Economiei are prevăzut pentru anul 2021 un buget de 6,6 miliarde de lei, iar 92% va merge pe trei scheme de ajutor de stat, şi anume cea pentru Horeca, restanţa pentru Start-up Nation şi cea destinată filmelor, a anunţat vineri seara, pe Facebook, ministrul de resort, Claudiu Năsui.

Întotdeauna mi-am dorit să văd miniştri că înţeleg şi îşi prezintă bugetul. De aceea vreau să prezint acum în mod 100% transparent bugetul Ministerului Economiei. Ministerul Economiei are un buget de 6,6 miliarde de lei. 92% din el merge pe 3 scheme de ajutor de stat. Cea mai mare schemă este cea pentru IMM-uri în context Covid, adică cele trei măsuri (microgranturi, capital de lucru şi investiţii). Acolo au fost alocaţi 4,5 miliarde de lei. Din fericire, această schemă este suportată 85% din fonduri europene. Doar 15% provine din bani din bugetul de stat, adică din banii contribuabililor", a scris Năsui.

A doua cea mai mare cheltuială a ministerului este schema pentru Horeca. Pentru această industrie a fost alocat 1 miliard de lei. De data aceasta, banii sunt 100% din bugetul de stat, fără fonduri europene, spune ministrul.

A treia cea mai mare cheltuială este restanţa pentru schema Start-up Nation. Există deja deconturi de cheltuieli pentru ele. Pentru asta s-au alocat 635 de milioane de lei. Din nou, banii 100% din bugetul de stat, din banii din taxe şi impozite. A patra cea mai mare schemă este cea pentru filme. O schemă prin care statul dă bani studiourilor străine pentru a face filme în România. Acolo au fost alocaţi 100 de milioane de lei, de asemenea 100% pe buget de stat", a detaliat şeful de la Economie.

Acesta a adăugat că fiecare schemă va trebui evaluată, pentru a se vedea dacă scopul a fost atins.

Citeste si:
Primul apartament și bugetul: ce trebuie să iei în considerare
Primul apartament și bugetul:...

Evident că Ministerul Economiei trebuie să facă şi alte lucruri decât să dea subvenţii. Fiecare dintre aceste scheme trebuie evaluată şi văzut dacă şi-a atins scopul. Economia reală, cea a micilor antreprenori, care de multe ori nu ştiu să navigheze prin birocraţia statului pentru a lua bani pe aceste scheme, are nevoie de mai mult. Are nevoie de debirocratizare şi de reducerea poverii fiscale, mai ales pe forţa de muncă. Doar aşa putem să ajutăm economia pe termen lung. Să avem o ţară în care antreprenoriatul să fie uşor şi locurile de muncă bine plătite", a susţinut Claudiu Năsui.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.