Românii vor plăti mai mult la factura de energie electrică, începând de la 1 ianuarie 2021, după ce vor avea loc două scumpiri.

Facturile la lumină vor fi mai mari, după ce Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a propus creșterea tarifele de distribuție pentru toate cele opt companii de distribuție zonale.

Drept urmare, pentru un consum de 100 de KWh pe lună, spre exemplu, factura va creşte cu aproximativ 2 lei.

La un consum mediu lunar de 300 KWh, facturile, care până acum erau de 170-180 lei, se vor majora cu sume cuprinse între 55 de bani și 5 lei.

Pe timp de iarnă, la un consum de circa 1.000 de KWh pe lună, consumatorii vor plăti mai mult cu sume cuprinse între 1,51 lei şi cu 6,71 lei. La această scumpire se adaugă o a doua, venită din liberalizarea pieței energiei programată tot la 1 ianuarie.

Citeste si:
Cum să îți amenajezi biroul de acasă în stil scandinav
Cum să îți amenajezi biroul...

„Justificarea pe care Autoritatea o dă este că în 2020 s-au făcut multe investiții, s-au montat contoare inteligente, s-au dezvoltat rețele și toate acestea trebuie plătite de consumatorul final. În ceea ce privește creșterea tarifului de distribuție, din valoarea totală, creșterea ar putea fi între 1,31 și 2,84% din calculele noastre, în funcție de mărimea consumului. O factură ar trebui să se scumpească la un apartament cu 1,3 lei, la o casă cu 2,8. Din perspectiva evoluției prețului și a tarifului de distribuție, calculele pe care le-am făcut la asociație arată că aceste creșteri vor fi de cel puțin 4-5%", a explicat Dumitru Chisăliță, expert în energie potrivit antena3.ro.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.