În contextul situației critice actuale din țară, aproape 150.000 de români au căutat în luna octombrie un loc de muncă pe cea mai mare platformă de recrutare din România, majoritatea dintre aceștia optând pentru munca de acasă.

Cuvintele cheie cel mai frecvent folosite de aceştia au fost ”şofer”, ”inginer”, ”contabil”, ”manager”, ”asistent medical” sau ”consilier juridic”. ”Agent vânzări” şi ”asistent vânzări” au fost alte două expresii cheie care au înregistrat mii de căutări în ultima lună. De asemenea, ”remote”, ”part time” şi ”internship” au suscitat un interes crescut în rândul candidaţilor, reflectând noul mod de lucru pe piaţa muncii. Acestea sunt, totodată, şi strâns legate de numărul din ce în ce mai mare de tineri care vor să se angajeze.

„Vorbim despre candidaţi care au mers ţintit spre aceste joburi şi în cazul cărora putem vorbi şi de un grad foarte ridicat de relevanţă atunci când aplică pentru o anumită poziţie pentru că, în mod natural, cauţi joburile cu care eşti compatibil din punctul de vedere al pregătirii şi experienţei profesionale. Aceste căutări exprimă foarte bine ce se întâmplă în piaţă şi care sunt categoriile de candidaţi care fie au rămas fără job în ultima perioadă, fie nu mai sunt mulţumiţi de jobul actual”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Atunci când au efectuat căutări în funcţie de industriile în care ar vrea să lucreze, candidaţii au pus pe primul loc vânzările, urmate de call-center-e, marketing, resurse umane, contabilitate şi IT.

„Este destul de evident că în acest moment candidaţii sunt cu ochii pe mişcările din piaţă şi urmăresc ce se întâmplă nu doar la nivelul joburilor, ci şi care este evoluţia economiei, în general. De aceea, vedem cum cresc căutările active pe acele domenii sau pe acele specializări care sunt stabile, care scot constant un număr mare de joburi noi în piaţă sau care nu au fost foarte afectate de criza ultimelor luni”, completează Bogdan Badea.

Citeste si:
Ultrabook sau workstation? Ce să alegi, în funcție de specificul...
Ultrabook sau workstation? Ce...

Căutările candidaţilor oglindesc, aşadar, oferta disponibilă în piaţă, în condiţiile în care în luna octombrie cele mai multe joburi noi au fost postate pentru domeniile transport / distribuţie, vânzări, administrativ / logistică şi relaţii clienţi / call center. În total, aproximativ 33.000 de joburi noi au fost postate în luna octombrie pe eJobs.ro.

Deşi numărul de aplicări pentru străinătate a scăzut semnificativ în ultimul an, joburile care presupun cunoaşterea avansată a unei limbi străine se află în continuare în vizorul candidaţilor. Cele mai multe căutări au fost făcute pentru joburile care presupun cunoaşterea limbii germane, franceze, italiene şi spaniole.

„Toate aceste cuvinte cheie ne arată că segmentul de candidaţi cu experienţă, specialişti, cu studiii superioare – white collar, aşa cum sunt cunoscuţi – este foarte activ în această perioadă. Se uită la ce se întâmplă în piaţă şi aplică mult mai mult decât o făceau până acum”, adaugă Bogdan Badea potrivit adevarul.ro

Citeste si:
Care sunt semnele care te avertizează că ai un loc de muncă nepotrivit
Care sunt semnele care te...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.