Braşovul va fi primul mare oraş din România care va avea un transport în comun 100% electric, a anunţat miercuri Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe. Ministrul m-ai menționează că finanțarea proiectului este asigurată de Fondul de Mediu.

"Braşovul va fi primul mare oraş din România care va avea un transport în comun 100% electric. Ţinta pentru anul acesta este de 75%, ceea ce înseamnă că, până la finalul anului, transportul în comun din municipiul Braşov se va baza pe 133 de autovehicule 100% full electric. Mă bucur că Braşovul dă un semnal puternic întregii ţări şi administraţiilor locale care pot prelua acest model de bună practică. Până acum, toate cele 13 autobuze care sunt deja în trafic au făcut peste 110.000 km, iar finanţarea totală se ridică la suma de 109 milioane de lei. Mă bucur că am gustat pe viu din beneficiile programelor pe care le finanţăm prim AFM”, a declarat ministrul Costel Alexe.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a emis în dezbaterea publică proiectul pentru transportul public ecologic, bugetul acestuia fiind de 480 milioane de lei. Prin in termediul acestui program, primăriile pot cumpăra autobuze electrice, troleibuze, tramvaie, dar şi autobuze electric-hibride sau alimentate cu gaz natural comprimat.

"Dacă primăriile vor da dovadă de responsabilitate şi vor accesa integral aceşti bani, aproximativ 320 de mijloace de transport ecologice vor circula, în viitorul apropiat, pe străzile oraşelor din România. Trebuie ca în viitorul apropiat să investim mai mult în România, în tot ceea ce înseamnă mijloacele de transport public în comun, pentru a aduce reale beneficii comunităţilor. Am anunţat de la începutul anului că vom investi masiv în programele verzi care aduc avantaje mediului înconjurător”, a adăugat ministrul Costel Alexe.

Orașele cu grad de poluare mare din România care și ele urmează să fie dotate cu transport ecologic sunt: Bucureşti, Bacău, Brăila, Braşov, Constanţa, Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Iaşi, Piteşti, Ploieşti şi Timişoara, la care se adaugă oraşul Măgurele din judeţul Ilfov şi comuna Brazi, din judeţul Prahova.

Citeste si:
Alte 300.000 de doze de vaccin Johnson&Johnson vor ajunge mâine în...
Alte 300.000 de doze de...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

"În primul rând, reducem emisiile de CO2 şi particule în suspensie provenite de la actualele vehicule utilizate. Prin implementarea programului, sperăm să reducem această valoare la jumătate, cel puţin în oraşele beneficiare. În plus, înlocuirea vehiculelor vechi cu unele noi şi moderne vor face mult mai atractive, pentru cetăţeni, reţelele de transport public local. Asta înseamnă că tot mai mulţi români vor renunţa la maşinile personale, în favoarea transportului public. Rezultă mai puţine maşini pe străzi, deci mai puţină poluare. Nu în ultimul rând, vehiculele ecologice sunt mult mai prietenoase cu mediul inclusiv în ceea ce priveşte zgomotul sau mirosurile”, a specificat ministrul Alexe.

Valoarea finanțării diferă în funcție de număr de locuitori ai localității, iar valoatrea finanțării poate fi de maxim 80%. Respectiv, în localitățile cu un număr sub 50.000 de locuitori, finanțarea este de 1 milion lei, între 50.000 şi 250.000 locuitori – 40 milioane lei, iar cele cu peste 250.000 de locuitori pot obține o finanţare de până la 53 milioane lei, menționează adevarul.ro.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.