Deficitul balantei comerciale (FOB/CIF) a urcat la 7,9 miliarde de euro dupa primele zece luni din acest an, pe fondul unor exporturi mai mari cu 4,1% si al unor importuri in crestere cu 6,4% fata de perioada similara a anului trecut, arata datele Institutului National de Statistica publicate luni.

Astfel, deficitul comercial in perioada ianuarie — octombrie a fost mai mare cu aproape 1,5 miliarde de euro fata de cel inregistrat in perioada similara a anului trecut. In primele zece luni din acest an, exporturile FOB au insumat 47,77 miliarde de euro, iar importurile CIF au atins 55,67 miliarde de euro.

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28) a fost, in perioada mentionata, de 35,95 miliarde de euro la expedieri si de 43,06 miliarde de euro la introduceri, reprezentand 75,3% din total exporturi si 77,2% din total importuri.

Nivelul schimburilor extracomunitare de bunuri (Extra-UE28) a fost de 11,8 miliarde de euro la exporturi si de 12,6 miliarde de euro la importuri, reprezentand 24,7% din total exporturi si 22,7% din total importuri.

In octombrie, exporturile FOB au fost de 5,09 miliarde de euro, importurile CIF au depasit usor 6 miliarde de euro, rezultand astfel un deficit de 971 milioane de euro. Fata de luna octombrie 2015, exporturile au crescut cu 2%, iar importurile s-au majorat cu 3,3%.

In primele zece luni din acest an, ponderi importante in structura exporturilor si importurilor sunt detinute de grupele de produse masini si echipamente de transport (47,1% la export si 37,9% la import) si alte produse manufacturate (32,7% la export si respectiv 31,3% la import), relateaza Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.