Patru nave de lupta de tip corveta vrea sa cumpere armata romana in urmatorii sapte ani. Pentru prima data dupa Revolutie tehnica militara poate fi construita in tara noastra dar de o firma olandeza. Asta dupa ce armata a hotarat sa atribuie contractul firmei DAMEN, care poate produce la santierul naval din Galati astfel de nave.

13 firme din Europa si Israel au depus oferte pentru ca Fortele Navale Romane sa aiba de unde alege navele de lupta. Patru din ele au indeplinit cerintele, dar una singura poate acum construi nava de lupta. A fost ales consortiul olandez DAMEN. Vasul poate fi construit si inarmat chiar la Galati, acolo unde firma olandeza a facut 19 nave militare in zece ani.

„Este fundamental ca realizarea lucrarilor de constructie si dotare a corvetelor sa se faca in Romania, in vederea eliminarii riscurilor care pot afecta indeplinirea programului strategic de inzestrare”, spun oficilii romani.

„Suntem singurul santier din Romania si cred ca din zona Marii Negre care construieste nave militare”, declara reprezentantul firmei olandeze.

Ministerul Apararii a invocat securitatea pentru acest proiect militar. Asta inseamna ca navele trebuie construite aici pentru ca tehnologia militara instalata pe corvete sa fie mai bine protejata. Firma olandeza a dezvoltat la Galati o intreaga linie de constructie a navelor comerciale si militare. Dotarea cu armament ar putea fi facuta tot la Galati cu echipament tehnologic adus din Olanda.

Cele patru corvete ar urma sa fie gata in urmatorii sapte ani. Navele au o lungime de 105 metri si o greutate de aproape 2.500 de tone.

In momentul de fata, fortele navele detin patru corvete. Durata lor de viata este depasita iar echipamentul, invechit, transmite Digi24.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.