Salariile din mediul privat au crescut cu 8%, iar bonusurile cu 22%, in al treilea trimestru din acest an comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit Smartree Workforce Index, o analiza realizata de Smartree, companie care activeaza pe piata de externalizare a proceselor de HR.

"Evolutia salariilor a fost resimtita in toate zonele. Acest lucru se explica prin concurenta tot mai puternica intre companii pe piata fortei de munca. In acest moment, multi angajatori se confrunta cu foarte mari dificultati in a gasi personalul necesar, in prima faza, si in a-i retine, in a doua faza", a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Conform analizei, domeniile IT si Retail, aflate in plin avant in Romania, sunt insa in situatia de a-si infrana dezvoltarea din cauza lipsei fortei de munca. Aceasta situatie a dat nastere la metoda recrutarii direct de la companiile competitoare, ceea ce a dus si la marirea salariilor. La polul opus se afla domeniile Financiar-bancar si Asigurari, in care salariile au crescut cel mai putin.

In contextul lipsei acute de candidati pentru pozitiile deschise, companiile au recurs la varianta introducerii bonusarii, respectiv marirea valorii bonusurilor deja oferite. In total, Indexul Smartree a inregistrat o crestere de 22,34% a bonusurilor in al treilea trimestru, fata de perioada similara a anului trecut.

"Companiile au inceput sa bonuseze activitatea angajatilor pentru a-i retine, dar si pentru a-i motiva sa fie cat mai eficienti. De asemenea, un alt motiv al acestei cresteri semnificative tine de evaluarea performantelor angajatilor, care se face din ce in ce mai mult in timp real, in functie de proiecte", explica Adrian Stanciu in comunicatul remis 9AM.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.