Romania va putea exporta porci vii in Uniunea Europeana incepand cu luna octombrie a acestui an, trecerea tarii in anexa I a Deciziei europene fiind votata miercuri in unanimitate in Comitetul Permanent Veterinar al Comisiei Europene, fara a fi cerute garantii suplimentare, a declarat, joi, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

"Obtinerea acestui acord din partea Comisiei Europene permite Romaniei dupa o perioada istorica recastigarea dreptului de a face export cu porci vii si cu carne de porc, nu doar in spatiul comunitar ci si in tari terte. Eforturile comune ale Reprezentantei Romaniei la Bruxelles si cele ale Ministerului Agriculturii si ANSVSA (Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor — n.r.) au dat in sfarsit roade. Decizia se va aplica din momentul publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, respectiv in cel mult 15 zile de la aprobare. Deblocarea exportului de porci vii in spatiul comunitar prin trecerea tarii in anexa I a Deciziei europene va oferi producatorilor romani posibilitatea de a intra si pe alte piete din afara Uniunii Europene", a subliniat Irimescu.

Crescatorii de porci din Romania au solicitat in repetate randuri deblocarea comertului cu porcii vii catre Uniunea Europeana in conditiile in care tara noastra este teritoriu liber de pesta porcina clasica de peste 8 ani, iar acestia se afla intr-o situatie dificila din cauza crizei generale a sectorului european al carnii de porc determinat de embargoul rusesc la importurile de carne de porc din Europa. Numai in ultimul an pierderile au fost estimate la peste 40 de milioane de euro.

Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc provenind de la firme romanesti au fost interzise pe piata Uniunii Europene din anul 2003, intrucat Romania folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.