Finantele au imprumutat in august 4,8 miliarde lei de la banci, cu 368 milioane lei in plus fata de calendarul anuntat.

Ministerul Finantelor a atras in august 4,8 miliarde lei de pe piata interna, cu 368 milioane de lei (+8,3%) mai mult decat si-a propus, dupa ce la inceputul lunii stabilise un calendar care viza imprumuturi de 4,43 miliarde lei, care era oricum mai incarcat fata de cel din iulie, cand a luat de la banci 3,7 miliarde lei.

Statul si-a propus pentru august sa imprumute 4,435 miliarde lei de la bancile locale, din care 1,1 miliarde lei prin certificate de trezorerie si 3,335 miliarde lei prin emisiuni de obligatiuni. In cazul obligatiunilor, Finantele vizau sa atraga 2,9 miliarde lei prin licitatie, la care sa se adauge 435 milioane de lei din sesiuni suplimentare.

In final, totalul finantarii de la bancile locale a ajuns la 4,8 miliarde lei, dupa ce la unele licitatii Finantele au imprumutat sume mai mari decat tinta initiala.

Astfel, la prima licitatie din august, pentru emisiunea de obligatiuni pe 15 ani, cu scadenta in iulie 2027, statul a imprumutat 721,15 milioane de lei (161,9 milioane euro) in loc de 500 milioane lei, pentru care bancile au primit un randament mediu anual de 3,42%, in scadere puternica fata de licitatia pentru acelasi tip de titluri desfasurata in iunie, pe fondul cererii puternice.

Bancile participante la licitatie au oferit 1,4 miliarde de lei, de aproape trei ori peste valoarea anuntata a licitatiei, in conditiile in care, in aceasta perioada, au crescut puternic intrarile de fonduri din partea investitorilor straini, interesati sa faca plasamente in titlurile de stat romanesti, potrivit analistilor.

De asemenea, la licitatia organizata pe 11 august pentru emisiunea de obligatiuni pe 7 ani, care are scadenta in decembrie 2022, statul a imprumutat 461,1 milioane de lei, fata de calendarul stabilit, de 400 milioane lei.

Cele noua banci participante au oferit de peste doua ori mai mult fata de suma ceruta de stat, respectiv 825,6 milioane lei, primind in final un randament mediu anual de 2,55%, in crestere fata de licitatiile precedente.

Avand in vedere ca a imprumutat mai mult decat stabilise, ministerul nu a mai organizat licitatia suplimentara prevazuta pentru 12 august, prin care intentiona sa atraga 60 milioane de lei.

Citeste si:
Theo Rose a terminat filmările pentru Clanul: „Din august mă...
Theo Rose a terminat...

La ultima licitatie programata in august, pentru o emisiune noua de obligatiuni cu scadenta in 29 aprilie 2024, Ministerul Finantelor s-a imprumutat cu 646,3 milioane de lei (145 milioane euro), peste nivelul programat, de 500 milioane de lei.

Pentru aceste obligatiuni, bancile incaseaza un randament mediu anual de 2,63%, in scadere sensibila fata de ultima licitatie cu o scandenta apropiata, pe fondul cererii puternice din partea investitorilor, de 1,7 miliarde lei,

Fata de lunile precedente, Finantele au crescut si maturitatea medie, de 5,1 ani, fiind cea mai mare valoare din ultimul an si jumatate, relateaza News.ro.

In iulie, ministerul si-a propus sa atraga de la bancile locale 3,5 miliarde lei prin emisiuni de obligatiuni si certificate de trezorerie, sub nivelul din iunie, de 3,76 miliarde lei.

Insa dobanzile in scadere au impins Ministerul Finantelor sa imprumute o suma de 3,7 miliarde lei in iulie, recurgand la mai multe licitatii suplimentare.

Citeste si:
Cîțu: Prima sarcină a ministrului Finanțelor - menținerea...
Cîțu: Prima sarcină a...

In primul semestru al anului, statul a imprumutat 26 miliarde lei (5,8 miliarde euro) de pe piata interna si 2,25 miliarde euro de pe pietele internationale, reprezentand circa jumatate din nevoia bruta de finantare pentru intreg anul.

Pentru 2016, programul de imprumuturi al Romaniei prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vanzarea de obligatiuni pe piata interna.

Totodata, vizeaza sa atraga 3 miliarde euro de pe pietele internationale, suma din care 2,25 miliarde euro sunt deja imprumutate. MFP a atras in februarie 1,25 miliarde euro de pe pietele financiare externe, urmand inca o sesiune de 1 miliard euro in mai.

Guvernul are o tinta de deficit bugetar de 2,8% din produsul intern brut (PIB) pentru intregul an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.