Contrabanda cu tigari aduce pierderi de 600 de milioane de euro anual bugetului de stat, piata neagra a tigaretelor reprezentand aproape 17% din total in luna mai, mult peste media Uniunii Europene, care este de circa 10%, a declarat vineri, pentru News.ro, directorul de comunicare al producatorului de tigarete JTI, pentru Romania, Moldova si Bulgaria, Gilda Lazar.

„In realitate, cel mai mult pierde bugetul, pentru ca 80% din pretul unui pachet de tigarete inseamna taxe. Deci principalul beneficiar de pe urma produselor noastre este bugetul de stat”, potrivit sursei citate.

Ultimul studiu al companiei de cercetare Novel Research arata ca circa 17% din tigarile comercializate pe piata romaneasca sunt de contrabanda.

„Acesti 16-17% se traduc prin pierderi la bugetul de stat de circa 600 de milioane de euro anual. Suma totala care se pierde este de 800 de milioane euro, din care 600 de milioane euro ar reveni statului. Circa 20% din total este pierderea industriei”, completeaza oficialul producatorului de tigarete.

Pe piata romaneasca a tutunului sunt prezente toate cele trei companii care domina si la nivel international industria tutunului: BAT, JTI si Philip Morris International, care detin impreuna 95% din piata.

La randul sau, Dorel Fronea, vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si coordonator al autoritatii vamale, spune ca un singur punct procentual recuperat de piata legala din contrabanda cu tigarete reprezinta incasari suplimentare la bugetul de stat de circa 35-40 milioane de euro.

„Traficul ilicit cu tigarete este in diminuare. In luna mai a acestui an e 16,9% (procentul pietei negre a tigarilor din totalul vanzarilor, n.r.). Practic, daca Romania avea 11,8% in iulie 2013, adica in ultima luna de functionare a Autoritatii Nationale a Vamilor din Romania, a ajuns la 19,8% la un moment dat. Sapte-opt procente inmultit cu 35 inseamna ca s-au pierdut 210-230 de milioane de euro pe an din traficul ilicit”, a declarat Dorel Fronea.

Directia Generala a Vamilor, din cadrul ANAF, a anuntat vineri reoperationalizarea echipelor mobile canine, ce face parte dintr-un nou plan de masuri de combatere a comertului ilegal cu tigarete, a traficului cu droguri si a crimei organizate.

Citeste si:
Contrabandă de țigări descoperită la bordul unei nave din Constanța
14.000 de pachete cu ţigări...

„Actiunea de reoperationalizare a echipelor canine face parte dintr-un plan amplu de masuri, care vizeaza combaterea comertului ilegal cu tigarete si a traficului cu droguri, activitati infractionale care determina pierderi bugetare si incurajeaza crima organizata. In acelasi timp, vom continua actiunile de combatere a gruparilor infractionale organizate si a fraudelor vamale”, potrivit lui Fronea.

La randul sau, presedintele ANAF, Dragos Doros, spune ca reforma ANAF se afla in linie dreapta.

„Strategia ANAF pentru perioada 2013-2017 include, printre directiile principale de actiune, imbunatatirea eficientei colectarii si combaterea evaziunii fiscale. Obiectivul este de fapt cresterea veniturilor bugetare”, a spus Doros.

Pentru 2016, ANAF are in plan finalizarea programului derulat impreuna cu Banca Mondiala, de modernizare a infrastructurii si procedurilor institutiei.

Citeste si:
Romania pierde anual 403 milioane de euro si peste 27.000 de locuri...
Romania pierde anual 403...

“Vom continua eforturile de combatere a evaziunii fiscale, pentru a crea un mediu economic corect si echitabil pentru toti contribuabilii”, a adaugat seful Fiscului.

In punctele vamale din Romania sunt active 43 echipe canine mobile, dintre care 31 sunt dedicate detectarii tigaretelor ilegale, zece au dubla specializare (droguri si produse din tutun), iar doua au tripla specializare (droguri, numerar si produse din tutun). Echipele specializate in depistarea tigaretelor si a numerarului functioneaza in baza protocoalelor de colaborare convenite intre autoritatea vamala si companiile din industria tutunului, reinnoite in anul 2014, relateaza News.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.