Peste 16 mii de firme au fost blocate de Fisc. Asta dupa ce inspectorii ANAF au considerat ca patronii afacerilor nu sunt de incredere si ca ar putea face evaziune fiscala. Asa ca Fiscul le-a respins cererile de a-si putea deconta TVA.

Patru din zece firme au primit un raspuns negativ de la Fisc, in ultimul an si jumatate, iar patronii reclama ca intreaga procedura nu este transparenta si ca nici macar nu li se explica de ce au fost refuzati. Mai marii Fiscului promit ca vor discuta cu patronii inainte sa le blocheze afacerile. Fara codul de TVA, firmele nu pot deduce taxa pe valoare adaugata, deci ar trebui sa-si creasca cheltuielile sau sa inceteze activitatea.

Una dintre cele 16 mii de firme blocate de ANAF este cea patronata de Marius Focsa. Bucuresteanul are o afacere cu 26 de angajati in domeniul constructiei de decoruri, iar in vara s-a trezit ca nu mai poate face afaceri, desi era la zi cu toate darile. Fara o instiintare, ANAF a anulat codul de TVA al firmei, asa ca societatea nu mai putea sa deduca aceasta taxa.

„Nu am mai putut factura, am ajuns sa facem imprumuturi la banca, nu ne mai dadea bani pentru ca aveam un comportament fiscal dubios, nu a vrut sa ne dea o linie de credit, nu am avut cum sa achitam salariile. Cineva trebuie sa raspunda pentru o eroare materiala care mi s-a intamplat mie”, afirma Marius Focsa, patronul unei firme.

Situatia s-a rezolvat abia in luna iulie, cand ANAF a recunoscut greseala. Dar patronul spune ca a pierdut cateva mii de euro in toate lunile de blocaj.

„Nu am stiut despre aceasta decizie, ea a fost tiparita pe 24 aprilie cu o data retroactiva - 1 februarie. Nici acum nu stiu care a fost motivul - daca schimbarea administratorului sau faptul ca anumite declaratii depuse la ghiseu nu se vad nici in momentul de fata”, adauga Marius Focsa, patronul unei firme.

Din februarie 2015 si pana luna aceasta, sub lupa ANAF au intrat peste 40 de mii de firme. Dintre ele, 16 mii au fost considerate suspecte. Mai exact, 9.700 de firme au fost respinse la inregistrarea codului de TVA, iar alte 6.500 s-au trezit ca au acest cod anulat, informeaza Digi24.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.