Business 27 Mai 2016 11:10
Ministerul Finantelor intentioneaza sa lanseze titluri de stat pentru populatie cu valoarea de 100 de lei, valoarea totala a intregii emisiuni fiind de 100 milioane lei.

Noua emisiune de titluri de stat pentru populatie are scadenta de doi ani, a declarat Anca Dragu, ministrul Finantelor Publice. In ceea ce priveste titlurile de stat pentru populatie, emisiunile au fost reluate anul trecut, dupa un deceniu de pauza.

„In scopul cresterii accesibilitatii titlurilor de stat in randul micilor investitori si cresterii gradului de educare financiara a acestora se inscrie si continuarea proiectului de emisiuni de titluri de stat pentru populatie, demarat cu o prima emisiune avand scadenta la 2 ani in luna iunie 2015, in functie de interesul potential din partea acestor investitori“, potrivit Strategiei de administrare a datoriei publice pentru perioada 2016-2018, aprobata miercuri de guvern.

Prima oferta de titluri de stat destinata populatiei din ultimii zece ani s-a subscris in proportie de 65%, in conditiile in care statul a oferit 100.000 de titluri, cu valoarea totala de 100 mil. lei. Valoarea nominala ridicata a titlului de stat, de 1.000 de lei, alaturi de procedura complicata de subscriere prin care investitorul trebuia sa aleaga dobanda dintr-un interval au facut ca subscrierile sa fie reduse, scrie MEDIAFAX.

Deschiderea pietei titlurilor de stat catre populatie are numeroase beneficii: reducerea gradului de dependenta fata de banci si asigurarea unei cereri mai stabile, inclusiv in perioadele cu turbulente pe pietele financiare. Acestea sunt si argumente forte pe care se bazeaza inclusiv state occidentale care promoveaza vanzarea de instrumente de datorie catre populatie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.