Business 20 Mai 2016 12:20
Numarul locurilor de munca vacante a totalizat in primul trimestru 58.284, in crestere cu 6,4% fata de trimestrul anterior, la o rata de 1,27%, cu 0,06 puncte procentuale peste nivelul din ultimele trei luni ale anului trecut, a anuntat vineri Institutul National de Statistica.

Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2015, numarul locurilor vacante a crescut cu 29%, iar rata cu 0,24 puncte procentuale.

Cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica (3,47%), alte activitati de servicii, respectiv in activitati de spectacole, culturale si recreative (2,5% fiecare in parte).

In industria prelucratoare s-au concentrat peste 25% din numarul total al locurilor de munca vacante (15.000 locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,31%.

Sectorul bugetar a insumat aproape o treime din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 8,9 mii locuri vacante se regasesc in administratia publica, 7,7 mii locuri vacante in sanatate si asistenta sociala, respectiv 2,4 mii locuri vacante in invatamant.

La polul opus, cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in industria extractiva (0,41%), urmata de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,42%).

Numarul locurilor de munca vacante a inregistrat cele mai reduse valori in tranzactii imobiliare (0,1 mii locuri vacante), respectiv in industria extractiva (0,2 mii locuri vacante).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cea mai importanta crestere in sanatate si asistenta sociala (+0,62 puncte procentuale), iar numarul locurilor de munca vacante a cunoscut cresteri semnificative in industria prelucratoare (+2,9 mii locuri vacante), respectiv in sanatate si asistenta sociala (+2,1 mii locuri vacante).

Cea mai semnificativa diminuare atat in ceea ce priveste rata cat si numarul locurilor de munca vacante a fost constatata in activitatile de transport si depozitare (-0,08 puncte procentuale, respectiv -0,1 mii locuri vacante).

In trimestrul I 2016, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori atat prin intermediul ratei cat si a locurilor de munca vacante a fost pentru ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (1,74%, respectiv 17,1 mii locuri vacante), urmate de cele de muncitori necalificati - grupa majora 9 (1,30%, respectiv 8,1 mii locuri vacante), iar cele mai mici valori au fost inregistrate in ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (0,51%, respectiv 0,1 mii locuri vacante).

Citeste si:
INS: Rata șomajului din România a ajuns în august la 5,4%, în...
INS: Rata șomajului din...

Fata de acelasi trimestru al anului anterior in ceea ce priveste rata locurilor de munca vacante, cea mai mare crestere s-a concentrat in randul ocupatiilor de muncitori calificati si asimilati - grupa majora 7 (+0,40 puncte procentuale), iar locurile de munca vacante au cunoscut cea mai semnificativa crestere in randul ocupatiilor de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (+3,5 mii locuri vacante).

La polul opus, atat in ceea ce priveste rata cat si numarul locurilor de munca vacante, singura diminuare s-a regasit in randul functionarilor administrativi - grupa majora 4 (-0,09 puncte procentuale, respectiv -0,2 mii locuri vacante), precizeaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.