Business 19 Mai 2016 17:28
Incepand de joi, 19 mai 2016, cel putin 10.000 de litri de lapte vor fi aruncati in fiecare zi de catre fermierii bihoreni, lasati de izbeste de catre firma Olympus din Brasov, cu actionariat grecesc. In urma cu doar o saptamana, compania de produse lactate si-a notificat, sec, prin posta furnizorii din Bihor ca nu mai are nevoie de laptele din Romania.

„Oamenii acestia au tinut animalele peste iarna, iar acum, cand este vorba despre un profit, iata ca-i lasa cu laptele pe cap. Judecand dupa fermierii cu care am luat eu legatura in prezent, estimez minimum 10.000 de litri de lapte care ramane necolectat. In scurt timp, cantitatea este posibil sa se dubleze, pentru ca intram in perioada de pasunat”, a informat directorul Directiei pentru Agricultura, Nicolae Hodisan, in cadrul Colegiului Prefectural.

Hodisan a subliniat faptul ca operatorul Olympus „nu comunica nici cu fermierii, nici cu noi”, precizand ca in aceasta situatie delicata au fost pusi patru fermieri din Tamasda, care impreuna furnizau 3.000 de litri de lapte pe zi. Fermierii ce produc lapte en-gros depind pe industria de profil, deoarece cu greu se pot reorienta, dupa ce au investit masiv in bovine, in aparatura si in capacitatile de stocare a laptelui.

„Va rog sa luati masurile specifice si daca este o situatie exceptionala, va rog sa ne informati”, i-a transmis prefectul Claudiu Pop sefului de la Agricultura. Si anul trecut, fermierii bihoreni fusesera pusi intr-o situatie asemnanatoare de catre un procesator din Satu Mare, dar situatia a fost solutionata gasindu-se alti procesatori. Printre acestia, Olympus Brasov, care a incheiat contracte pe cinci ani cu fermierii.

La numarul de telefon afisat de catre companie nu a raspuns nimeni, ieri, iar reprezentantul zonal Olympus ne-a transmis ca se ocupa doar de Arad, din moment ce „ruta Bihor s-a inchis”. Reprezentantul Olympus nu a putut oferi alte detalii, relateaza bihon.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.