Aproape 30 dintre cei mai bogati oameni ai lumii, cu averi cumulate de peste 400 de miliarde de dolari, au ajuns sa faca afaceri in Romania, direct sau indirect, in retailul alimentar, in agricultura, industria auto, in domeniul modei sau cel de imobiliare, potrivit datelor centralizate de ZF.

Investitii majore ale miliardarilor lumii au venit in Romania pe filiera germana, austriaca, franceza sau turca, iar pariurile pe care ei le-au facut au reusit sa plaseze brandurile create de ei sau de predecesorii lor printre liderii de pe plan local ai domeniilor in care activeaza. Inditex, Kaufland si Lidl, Auchan, Metro, Carrefour, Schaeffler, IKEA, Lactalis, UPC, AFI, Arctic sau OTP sunt doar cateva dintre brandurile create "in afara" care au impanzit Romania in ultimele trei decenii. Cele mai multe sunt filiale ale unor adevarate imperii economice, unele pastrand o prezenta realtiv discreta la nivel de business in Romania, altele facand investitii peste investitii in ultima perioada, scrie ZF.

Astfel, nume grele care fac agenda de business a economiilor din intreaga lume, precum Gates (SUA), Schaeffler (Germania), Ortega (Spania), Mulliez (Franta), Kamprad (Suedia) sau Leviev (Israel) au pariat in ultimele decenii pe potentialul Romaniei. Afacerile de familie create sau preluate de miliardarii lumii au ajuns, in cea mai mare parte, sa devina lideri si pe piata locala, fie din perspectiva de business, fie din punctul de vedere al numarului de angajati sau al gradului de expansiune. Familia Schaeffler este cel mai mare angajator privat in Romania cu 20.000 de oameni prin Continental si fabrica de rulmenti de la Brasov. Familia franceza Mulliez a investit in criza peste un miliard de euro in Auchan, Leroy Merlin si Decathlon, scrie MEDIAFAX.

"Vorbim despre businessuri create pentru a ajunge lideri globali. Asta este viziunea din spatele acestor giganti si viziunea pe care au avut-o fondatorii lor la inceput de drum. Ei poate ca acum nu mai sunt in postura de a lua decizii legate de extindere, insa cei care au preluat fraiele afacerilor au in vedere viziunea initiala cand vine vorba despre dezvoltare. Viziunea Microsoft, spre exemplu, a fost de a pune cate un computer pe fiecare birou din fiecare casa, adica si in Africa si in Asia, dar si in Romania", explica Aliz Kosza, fost executiv si acum business strategist.

Printre oamenii de afaceri straini sau familiile care si-au trecut Romania in portofoliul investitiilor se numara: Dieter Schwarz (Lidl si Kaufland), Emmanuel Besnier (Lactalis), Mark Zuckerberg (Facebook), Ingvar Kamprad (IKEA), John Malone (Liberty Global), Amancio Ortega (Inditex), Andreas Zivy (Ameropa), Steve Schwarzman (Blackstone), Bill Gates (Microsoft), Anastassis G. David (Coca-Cola HBC), Larry Page si Sergey Brin (Google), Krzysztof Pawinski (Maspex), Petr Kellner (PPF Investiments), Liliane Bettencourt (L'Oréal), Branko Roglic (Orbico), Sándor Csányi (OTP), familia Otto (Metro), Margarita Louis-Dreyfus (Louis-Dreyfus Commodities), Lev Leviev (Africa Israel Investments), Gerard Mulliez (Auchan), Husnu Ozyegin (Credite Europe Bank), David Bonderman (TPG), Larry Fink (BlackRock), familia Ryan (Ryanair), familia Koc (Arctic), Lakshmi Mittal (ArcelorMittal).

Citeste si:
Cum să iei cele mai bune decizii atunci când investești pe piețele...
Cum să iei cele mai bune...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.