Daniel Diaconescu (44 ani), numit saptamana trecuta de premier in pozitia de vicepresedinte ANAF, care va exercita temporar si atributiile presedintelui Fiscului, dupa demiterea lui Gelu Diaconu, si-a inceput cariera la Automobile Dacia in 1995 si a continuat la SRI din 1996, unde a stat opt ani.

Ca vicepresedinte ANAF, Diaconescu va coordona Directia Generala Antifrauda Fiscala (DGAF), scrie MEDIAFAX.

El si-a inceput cariera in octombrie 1995 la Automobile Dacia, ca inginer, ocupandu-se de cercetare in domeniul fabricarii si explatarii autoturismelor, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Un an mai tarziu a plecat la Serviciul Roman de Informatii (SRI), unde a stat pana in octombrie 2004, fiind ofiter la directia de combatere a criminalitatii transfrontaliere.

In intervalul octombrie 2004 - mai 2005, Diaconescu a lucrat la Autoritatea Nationala de Control, din subordinul Guvernului, pe postul de consilier la Directia Generala de coordonare a activitatilor de control in domeniul financiar si vamal.

El a continuat cu o perioada de patru ani, pana in mai 2009, la Departamentul pentru Lupta Antifrauda, aflat la Cancelaria Prim-ministrului, ca sef al Directiei Culegere si Analiza Date.

Pentru scurte intervale, intre mai-decembrie 2007 si mai-decembrie 2009, el a ocupat un post de consilier personal la Ministerul Justitiei, avand activitati de coordonare.

Din decembrie 2009 pana saptamana trecuta, Diaconescu a condus Directia Generala de Informatii Fiscale din ANAF, unde s-a ocupat de managementul activitatii de colectare, analiza si valorificare a informatiilor fiscale, managementul riscului, al activitatilor circumscrise cooperarii interinstitutionale, la nivel national. Totodata, a asigurat managementul monitorizarii activitatilor derulate de institutiile subordonate, precum si pe cel al cooperarii administrative in domeniul impozitelor/taxelor directe/indirecte.

Noul vicepresedinte al ANAF a absolvit Facultatea de Inginerie a Universitatii din Pitesti in anul 1995, urmand apoi o specializare in Franta cu bursa guvernamentala, precum si un masterat in inginerie, la aceeasi facultate din Pitesti.

Citeste si:
Grevă japoneză în Ministerul Finanțelor, Vamă și ANAF. Angajații...
Grevă japoneză în Ministerul...

Diaconescu mai are specializari in managementul riscului (Institutul Bancar Roman, 2012) si in strategii moderne de conformare fiscala (Fondul Monetar International - Slovenia, 2015).

De asemenea, a mai urmat un master la SNSPA Bucuresti (2003-2005) in Admninistratie Publica Europeana si apoi studii postuniversitare, in Managementul activitatilor circumscrise strategiei de securitate nationala (Colegiul National de Aparare - Bucuresti, 2006) si in Managementul administratiei publice centrale si locale (Institutul National de Administratie, 2007-2008).

Oficialul Fiscului cunoaste limbile engleza si franceza.

Diaconescu a castigat in 2014 un salariu de 7.000 lei lunar si o indemnizatie de 18.000 lei de la Loteria Romana, detinand doua case, doua terenuri si doua masini.

Potrivit declaratiei sale de avere din mai 2015, noul sef al Fiscului a avut un venit anual de 87.036 lei din functia de director general, ceea ce inseamna ca a primit un salariu de circa 7.200 lei pe luna. In declaratia din mai 2011, venitul anual se ridica la 78.870 lei.

Citeste si:
Tily Niculae și-a început cariera la doar 16 ani. Cât de greu i-a...
Tily Niculae și-a început...

El a mai castigat in 2014 o indemnizatie de 17.837 lei de la Compania Nationala Loteria Romana pentru pozitia de membru in Consiliul de Administratie.

Diaconescu detine impreuna cu sotia doua terenuri intravilane in judetul Arges, unul de 4.400 metri patrati din anul 2004, iar celalalt cu o suprafata de 2.648 metri patrati, din anul 2010. Totodata, cei doi au un apartament in Bucuresti de 81 metri patrati, din anul 2006, iar sotia mai are o casa de locuit in Valea Mare din anul 1988, cu o suprafata de 88 metri patrati.

Noul vicepresedinte are doua autoturisme, un BMW din anul 2009 si un Peugeot din 2012. El mai figureaza in declaratia de avere cu un credit contractat in 2007, in valoare de 38.000 euro, cu scadenta in 2032.

Premierul Dacian Ciolos l-a numit joi pe Diaconescu ca vicepresedinte al Fiscului, asigurand si interimatul ca presedinte ANAF, la scurt timp dupa ce a semnat decizia de eliberare din functie a lui Gelu Diaconu si a vicepresedintelui Mihai Gogancea-Vatasoiu. Cei doi sunt urmariti penal pentru favorizarea faptuitorului si abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, potrivit DNA.

Citeste si:
Eduard Hellvig și-a anunțat demisia din funcția de șef al SRI
Eduard Hellvig și-a anunțat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.