Cat au cheltuit romanii pentru vacantele de Revelion in tara si strainatate, potrivit unei analize a Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Peste 155.000 de romani au cheltuit aproximativ 36 de milioane de euro pentru vacantele de Revelion in tara si strainatate. Dintre cei 155.000 de romani, peste 147.000 si-au petrecut Revelionul in statiunile din tara, in scadere cu 3,5% fata de anul trecut, cheltuind aproximativ 140 milioane de lei, cu 1,5% mai putin comparativ cu anul precedent.

Nu toate destinatiile interne au inregistrat scaderi. Peste 28.000 de romani au ales sa petreaca sarbatorile in statiunile balneare, in crestere de aproximativ 4% fata de anul trecut. Cresteri s-au inregistrat si pe litoral (800 de pachete vandute, fata de 500 anul trecut), dar si in Delta Dunarii (200 de locuri, fata de 100 in 2014/2015).

Cel mai mare numar de locuri vandute s-a inregistrat in turismul rural, unde 52.000 de turisti au preferat sa-si petreaca Revelionul la pensiuni, in scadere cu 8% fata de anul trecut.

Scaderi s-au inregistrat si in zonele montane, unde 36.000 de persoane au optat sa-si petreaca vacanta, in scadere cu 2% fata de anul trecut. Pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile orase ale Romaniei, au platit peste 30.000 de persoane in scadere cu aproximativ 5% fata de anul anterior.

In ceea ce priveste tarifele percepute in perioada sarbatorilor, acestea au crescut fata de anul anterior cu 5% in medie.

Cele mai solicitate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Brasov, Paltinis, Ranca, Straja Calimanesti, Felix si zonele traditionale rurale Bran-Moieciu, Maramures, Bucovina.

In strainatate au calatorit, prin intermediul agentiilor de turism, aproape 8.200 de turisti, in scadere cu 5% fata de anul 2015. Acestia au cheltuit in afara tarii, numai pentru servicii turistice, 4,8 milioane euro, suma aproximativ egala cu cea din anul anterior, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Culiță Sterp a scăpat de controlul judiciar. Artistul poate susține...
Culiță Sterp a scăpat de...

Romanii care au ales sa isi petreaca vacanta de sarbatori in strainatate, au avut de ales intre destinatii de schi si sporturi de iarna, pachete turistice de tip city-break in orase europene si destinatii exotice.

Chiar daca au beneficiat de un numar mare de zile libere, mai putini romani au apelat la agentiile de turism pentru petrecerea Revelionului in strainatate. Astfel, numarul celor care au petrecut sarbatorile de iarna in alte tari a scazut cu aproximativ 5% fata de anul 2015, ajungand la 8.180 de turisti, acestia cheltuind cu 1,4% mai mult fata de anul trecut. Cei mai multi si-au cumparat pachete pentru destinatii de schi si sporturi de iarna in Austria, Franta, Italia, Slovenia, Bulgaria.

Printre destinatiile exotice din acest an s-au numarat Bahamas, Jamaica, Australia, Africa de Sud sau Vietnam. De asemenea, un interes crescut s-a inregistrat pentru Republica Dominicana, Maldive, Mauritius, Mexic sau Brazilia.

Citeste si:
Crăciunul românilor în numere
Crăciunul românilor în numere

Potrivit FPTR, schimbarea mentalitatii privind gestionarea banilor si a timpului liber face ca multi romani sa renunte la vacanta de iarna si sa stranga banii pentru a achizitiona mai multe sejururi sau city-break-uri in restul anului.

De aemenea, vremea neobisnuit de calda din decembrie, nespecifica acestei perioade, a determinat intarzierea sau chiar anularea rezervarilor pentru Revelion.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.