Proiectul bugetului de stat pe 2016 va fi facut public vineri seara, cel tarziu sambata dimineata, a anuntat, joi, dupa sedinta Guvernului, ministrul Finantelor Publice, Anca Dana Dragu care a prezentat proiectiile macroeconomice care stau la baza alcatuirii bugetului pentru anul viitor.

Ministrul Finantelor a anuntat un deficit ESA de 2,95% si o crestere economica de 4,1% pentru 2016, iar Produsul Intern Brut estimat pentru 2016 va fi de 746,6 miliarde de lei. "Deficitul ESA pentru anul urmator il estimam la 2,95 la suta din PIB, corespunzator unui deficit cash de 2,8 la suta din PIB si un deficit structural de 2,73 la suta din PIB. Aceste cifre sunt calculate in contextul unui cadru macroeconomic pornind de la o crestere economica reala de 4,1 la suta a Produsului Intern Brut si un PIB nominal de 746,6 miliarde lei", a declarat ministrul Finatelor Anca Dragu, la finalul sedintei de guvern.

Potrivit ministrului Finantelor, vor fi pastrate majorarile de salarii decise de Guvernul Ponta pentru angajatii din sectorul public, care vor genera o crestere a ponderii cu cheltuielile salariale de la 7,3% din PIB in acest an la 7,7% in 2016, precizand ca aceste cresteri salariale vor fi facute intr-o singura transa. "Cheltuielile de personal inregistreaza o crestere de la 7,3 la suta la 7,7 la suta din PIB, ca urmare a numeroaselor cresteri salariale ce au avut loc. (...) Cresterile salariale vor fi facute intr-o singura transa, asa cum prevede legea respectiva, cum a fost promulgata, aprobata, publicata", a aratat Anca Dragu.

De asemenea, ministrul Finantelor a anuntat ca pentru 2016 estimeaza o crestere a veniturilor nominale cu 1,6 la suta. "Pentru anul urmator estimam o crestere a veniturilor nominale cu 1,6 la suta. Proiectia veniturilor bugetului general consolidat s-a realizat pe baza indicatorilor macroeconomici calculati de Comisia Nationala de Prognoza pe baza modelului macroeconomic pe care comisia il foloseste. La estimarea cheltuielilor s-au avut in vedere masurile care au fost adoptate atat de catre Parlament cat si de Guvern in anul 2015 si care au ca efect, in anul 2016, majorarea cheltuielilor bugetare cu circa 13 miliarde de lei", a precizat Dragu.

Ministrul Finantelor a mai anuntat ca valoarea investitiilor va creste in 2016 fata de acest an cu aproximativ patru miliarde de lei, scrie MEDIAFAX.

Paliu Dragu a precizat ca proiectul de buget pe 2016 va fi postat pe site-ul ministerului vineri seara, cel tarziu sambata dimineata.

Citeste si:
Boloş: „De la 1 ianuarie 2024 facturarea electronică va fi...
Boloş: „De la 1 ianuarie 2024...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.