Activitatile economice din zona euro au atins in noiembrie cel mai alert ritm dupa luna mai 2011, in pofida incetinirii provocate in Franta de atacurile teroriste, potrivit datelor publicate luni de compania de cercetare Markit, transmite MarketWatch.

Indicele privind intentiile de achizitii ale managerilor (PMI), calculat de Markit, a urcat in noiembrie la 54,4 puncte, de la 53,9 puncte in octombrie. Potrivit Markit, economia franceza a incetinit dupa atacurile teroriste de la Paris si inasprirea ulterioara a masurilor de securitate la ivel national, dar a continuat sa creasca.

Indicele PMI pentru Franta a scazut in noiembrie la 51,3 puncte, de la 52,6 puncte in octombrie.
Un nivel de peste 50 de puncte al acestui indice arata cresterea activitatilor economice.

La nivelul zonei euro, datele sugereaza ca avansul economic s-a intensificat dupa incetinirea inregistrata in trimestrul al treilea, dar evolutia viitoare depinde de cat de mult va persista sentimentul de insecuritate care a urmat atentatelor de la Paris.

Controalele mai stricte la granitele europene ar putea incetini comertul, in timp ce turistii ar putea evita unele dintre cele mai vizitate orase ale lumii.

In pofida activitatilor mai intense, sondajul efectuat de Markit in randul directorilor de companii arata ca preturile continua sa scada, ceea ce ingreuneaza sarcina Bancii Centrale Europene de a stimula inflatia anuala mai aproape de tinta oficiala de aproape 2%, de la numai 0,1% in octombrie, scrie MEDIAFAX.

In pofida rezistentei economiei zonei euro la efectele atentatelor si la scaderea cererii din China pentru exporturile din regiune, analistii continua sa anticipeze ca BCE va suplimenta masurile de stimulare, la sedinta de politica monetara din 3 decembrie.

Potrivit unui analist al Markit, Jack Kennedy, datele PMI aferente lunilor octombrie si noiembrie sugereaza ca economia franceza va inregistra o crestere de 0,3% in trimestrul patru, similara cea din trimestrul al treilea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.