Rata anuala a inflatiei a fost in septembrie de -1,7%, revenind la nivelul din iulie, dupa ce in august s-a adancit la -1,9%, pe fondul cresterii preturilor de consum cu 0,9% la alimente si cu 0,1% la servicii in cursul lunii septembrie, potrivit datelor INS.

Masurata prin indicele armonizat al preturilor de consum, rata anuala a inflatiei s-a situat la -1,5%.

"Cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (octombrie 2014 - septembrie 2015) fata de precedentele 12 luni (octombrie 2013 - septembrie 2014), calculata pe baza IPC, este de 0,0%. Determinata pe baza IAPC, cresterea este de 0,2%", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

In septembrie, ponderea marfurilor si serviciilor care au inregistrat o scadere a preturilor fata de aceeasi perioada a anului trecut este de 38,8%, cele care au avut cresteri cuprinse in intervalul 0-2,5% detin o pondere de 34,1%, iar marfurile si serviciile ale caror preturi au crescut cu mai mult de 2,5% reprezinta 27,1%.

Fata de august, preturile de consum au crescut cu 0,26% in septembrie, sustinute de avansul cu 0,9% al preturilor la alimente si cu 0,13% al tarifelor serviciilor, in timp ce marfurile nealimentare s-au ieftinit cu 0,15%.

Cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 21,3%, legumele si conservele din legume (+7,9%), ouale (+4,15%) si citricele si alte fructe meridionale (+4%). Pe de alta parte, cel mai mult s-au ieftinit fructele proaspete, cu 1,8%.

Dintre marfurile nealimentare, mobila a consemnat cea mai mare crestere de preturi, de 0,5%, urmata de confectii, cu 0,37%, imbracaminte si articole de menaj, cu circa 0,3% fiecare. In schimb, combustibilii s-au ieftinit cu 1,36%, iar articolele medicale si medicamentele cu 0,02%. La servicii, transportul urban s-a scumpit cu 0,3%, iar categoria "alte servicii" a inregistrat o crestere a tarifelor cu 0,9%.

Rata anuala a inflatiei a ajuns in teritoriu negativ in iunie, pentru prima data in ultimii 25 de ani, la -1,6%, dupa ce preturile au fost mai mici cu aproape 3% fata de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente si bauturi la 9% de la 1 iunie, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Dan Negru, șoc într-un supermarket din București: Prețul...
Dan Negru, șoc într-un...

BNR a revizuit in jos, la inceputul lunii august, prognoza pentru rata anuala a inflatiei, la -0,3% pentru finele acestui an si la 0,7% pana la sfarsitul anului viitor, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv 1,2 puncte in scadere fata de proiectia anterioara, urmand sa intre in interiorul intervalului din jurul tintei in T1 2017.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.