Business4 August 201518:27

Lectura de un minut

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a avansat in luna iunie cu 7,9% (ca serie bruta) comparativ cu aceeasi luna din anul precedent, cresterea fiind ajutata de alimente, bauturi si tutun, unde vanzarile s-au majorat cu 22% si vanzarile de produse nealimentare (plus 1%) si de cresterea comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule (plus 1,3%), arata datele Institutului National de Statistica.

Cresterea vanzarilor de alimente, bauturi si tutun in iunie vine in contextul in care aceasta luna a fost prima in care s-a aplicat TVA redus de la 24% la 9% la alimente si bauturi non-alcoolice, scrie mediafax.

Miza scaderii de TVA este cresterea consumului, dar si reducerea evaziunii fiscale din anumite domenii asa cum este carnea. Primul sector care a beneficiat de TVA de 9% a fost painea, de la 1 septembrie 2013. Fata de luna mai, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul a avansat cu 4,2%, in timp ce vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au crescut cu 11,7% (ca serie bruta), mai arata datele INS.

In primul semestru, indicatorul a crescut cu 4,8% fata de perioada similara a anului trecut, datorita cresterii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (plus 11,5%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (plus 5,8%). Vanzarile de produse nealimentare au scazut cu 0,9%.

Citeste si:
Ciolacu: PNL trebuie sa-si aminteasca de proiectul initiat privind red
Ciolacu: PNL trebuie sa-si...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.