Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat joi, dupa intalnirea cu reprezentantii transportatorilor rutieri care au organizat protestele la nivel national, ca urmeaza sa stabileasca un tarif de referinta pentru asigurarile auto obligatorii RCA, estimand un nivel de 7.500 de lei pe an in cazul camioanelor de peste 16 tone.

Reprezentantii ASF au discutat miercuri cu reprezentanti ai patru asociatii ale transportatorilor care protesteaza in Piata Victoriei. Cele patru asociatii care au decis sa protesteze joi in Piata Victoriei sunt Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT), Asociatia Operatorilor de Transport Rutier Apulum si Asociatia Patronala a Transportatorilor Europa 2002 (APTE2002), informeaza News.ro.

Discutiile au avut loc in contextul in care transportatorii au cerut sa afle conditiile clare in care se vor stabili tarifele de referinta care vor fi inghetate timp de sase luni, precum si nivelul acestora, potrivit Ordonantei de Urgenta aprobate de Guvern si publicate miercuri seara.

”De exemplu, se estimeaza un tarif tinta de aproximativ 7.500 lei pe an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0. Acest tarif tinta nu include incarcari pentru profit si marja comerciala”, se arata in comunicat.

Tariful este calculat pe baza unor factori precum frecventa daunelor si valoarea lor medie, tinand cont de datele cuprinse in raportul Milliman, actualizate in 30 iunie 2016.

ASF a acceptat sa impuna o marja maxima de 25% peste valoarea calculata pe baza frecventei daunei pentru cheltuieli administrative. In plus, tarifele vor suferi modificari in functie de aplicarea sistemului bonus-malus.

Autoritatea a fost de acord, sub presiunea transportatorilor, sa coopteze in grupurile de lucru si reprezentanti ai patronatelor din transporturi.

Transportatorii care au protestat joi in fata Guvernului au inceput sa plece din Piata Victoriei, dupa ce au aflat rezultatele negocierilor cu ASF. Presedintele de onoare al FORT, Augustin Hagiu, a anuntat ca s-a ajuns la un acord cu ASF.

Circa 3000 de persoane au participat la mitingul organizat de patru patronate ale transportatorilor rutieri in Piata Victoriei, la care s-au asociat si taximetristi, in piata fiind aduse circa 70 de camioane.

Citeste si:
Tarifele RCA, plafonate la nivelul din februarie 2023. Șoferii...
Tarifele RCA, plafonate la...

Participantii la miting au scandat sloganuri impotriva Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si a presedintelui institutiei, Misu Negritoiu, considerat raspunzator de scumpirea acelerata a politelor RCA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.