Curtea de casatie din Franta a decis miercuri ca aceeasi munca efectuata in zone geografice diferite poate fi remunerata diferit in functie de diferentele existente in ceea ce priveste costul vietii, un lucru contestat de un sindicat de la grupul auto Renault, transmite AFP citat de Agerpres.

Sindicatul SUD de la uzina Renault de la Douai (nordul Frantei) a contestat diferenta sistematica de remunerare care exista intre salariatii de la uzina Douai si cei de la alte uzine Renault din zona Ile-de-France, regiunea din jurul Parisului.

In decizia sa, Curtea de casatie considera ca "o diferenta de remunerare poate fi practicata intre salariatii aceleasi companii atunci cand acestia apartin unor facilitati diferite si practica aceasi munca. Insa pentru acest lucru, este nevoie ca diferenta sa se bazeze pe motive obiective care pot fi controlate de judecator".

In acest dosar, Curtea de casatie a apreciat ca diferentele existente intre costul vietii, invocate de Renault pentru a justifica diferentele existente intre salariatii sai, au la baza o justificare obiectiva.

Analiza releva faptul ca salariile platite angajatilor Renault din regiunea Parisului sunt in mod sistematic cu 1,19% pana la 1,57% mai mari decat cele ale colegilor din provincie, in special a celor de la uzina de la Douai. De exemplu, salariul de baza al unui operator sau al unui tehnician de exploatare este de 1.595 euro in primul caz si de 1.574 euro in al doilea caz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.