Directorul general al Tesla Motors, Elon Musk, a prezentat miercuri seara un plan ambitios de extindere a companiei la productia de camioane si autobuze electrice, impartirea de catre utilizatori a vehiculelor autonome si sisteme pentru energie solara, transmite Reuters.

Intr-o postate pe blog intitulata ”Master Plan, Part Deux”, Musk a schitat viziunea unei companii integrate in domeniul energiei curate, oferind o gama larga de vehicule, produse si servicii, dincolo de automobile electrice si baterii.

Elementele noi ale planului includ planuri de dezvoltare a unor programe de folosire in comun a automobilelor si a productiei de vehicule comerciale, sectoare unde alte companii sunt deja prezente si, in unele cazuri, au un avans considerabil fata de Tesla.

Noile vehicule includ de la un camion numit Tesla Semi la un autobuz, pentru transportul public, un nou tip de vehicul pickup si un SUV compact.

Vehiculele vor fi prezentate anul viitor, impreuna cu flota de automobile electrice a companiei.

Musk a reiterat totodata argumentul ca Tesla va cumpara producatorul de panouri solare SolarCity, la care este actionar majoritar, el afirmand ca vrea ca sistemul Autopilot de conducere autonoma sa fie de 10 ori mai sigur decat conducerea manuala.

Planul nu prezinta in detaliu cum vor fi finantate noile proiecte, intr-o perioada in care atat Tesla cat si SolarCity fac deja investitii mari.

Musk a sintetizat planul afirmand ca Tesla vrea ”sa creeze acoperisuri solare pentru locuinte, cu baterii integrate de stocare a energiei. Sa extinda gama de vehicule electrice pe toate segmentele. Sa dezvolte o tehnologie de conducere autonoma de 10 ori mai sigura decat cea manuala. Sa permita ca o masina sa produca bani atunci cand proprietarul nu o foloseste”.

In viziunea sa, proprietarii de automobile Tesla vor putea permite utilizarea vehiculelor lor de catre alti soferi prin intermediul unei aplicatii pentru smartphone-uri. El a indicat ca va exista o flota de vehicule Tesla care vor putea fi impartite astfel, dar nu a oferit detalii despre administrarea acesteia, potrivit NEWS.ro.

Citeste si:
4 motive pentru care angajații încep să se întoarcă în spațiile de...
4 motive pentru care...

Si alti producatori auto urmaresc unele dintre aceste obiective.

”In orasele in care cererea va depasi oferta de masini pentru acest sistem, Tesla va opera o flota proprie, astfel incat clientii vor putea folosi un automobil al companiei indiferent unde se afla”, a spus Musk.

Un astfel de serviciu va pune Tesla in competitie cu serviciile de impartire a transportului prin intermediul aplicatiilor mobile, oferite de companii ca Uber si Lyft.

Musk a mai spus ca toate produsele viitoare ale Tesla vor avea functii de conducere autonoma, inclusiv camioanele si autobuzele.

El a aparat cu tarie decizia Tesla de a oferi ceea ce a descris ”un sistem beta” care permite autonomia partiala avehiculelor, numit Autopilot.

Autoritatile federale americane investigheaza acest sistem, dupa un accident mortal in care a fost implicat un automobil Tesla Model S care circula pe autostrada cu Autopilot-ul activat si caruia i-a taiat calea un autotren.

Citeste si:
Povestea Tesla: cum s-a născut compania, când a apărut Elon Musk și...
Povestea Tesla: cum s-a...

”Cand este folosit corect, sistemul Autopilot este deja semnificativ mai sigur decat o persoana care conduce singura”, a scris Musk.

Musk nu a precizat cand vor fi gata automobilele Tesla complet autonome, dar a indicat ca ar putea fi nevoie de aproximativ cinci ani pentru teste suplimentare.

Majoritatea producatorilor auto importanti, dar si proprietarul Google, Alphabet, investesc masiv in tehnologia de conducere autonoma.

Grupul german Daimler lucreaza la camioane de tonaj greu autonome si la vehicule comerciale electrice.

General Motors si Toyota Motor se numara intre companiile auro care lucreaza la un sistem de impartire a masinilor si formeaza aliante cu firme care ofera servicii online de acest tip.

In luna iunie, Tusk a propus ca Tesla sa cumpere SolarCity, prezentand o companie combinata care sa ofere clientilor un stil de viata nepoluant, automobile electrice ale caror baterii sa fie reincarcate cu electricitate generata de sistemele de panouri solare ale SolarCity, sau stocata acasa folosind pachete de baterii produse de fabrica Tesla aflata in constructie langa Reno, Nevada.

Citeste si:
De ce ar trebui să alegi anvelope all-season pentru camionul tău?
De ce ar trebui să alegi...

Musk detine o participatie de 22% la SolarCity si a prezentat planul de a oferi cumparatorilor de vehicule electrice Tesla un sistem de generare a energiei solare si de baterii pentru stocare a acesteia.

Pentru finantarea proiectelor, Tesla a vandut in luna mai actiuni noi in valoare de circa 1,7 miliarde de dolari. Cea mai mare parte a acestei sume va fi utilizata pentru accelerarea dezvoltarii noului automobil Model 3, pentru a ajunge la o productie de 500.000 de vehicule pe an pana in 2018.

SolarCity a anuntat luni ca a atras 345 de milioane de dolari pentru finantarea proiectelor companiei si a extins o facilitate de imprumut cu 110 milioane de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.