Business23 Februarie 201415:11

Lectura de un minut

Volkswagen a facut o oferta de 6,7 miliarde euro pentru preluarea integrala a producatorului suedez de autocamioane Scania, unde grupul german detine deja participatia majoritara, considerand ca poate realiza reduceri suplimentare de cheltuieli odata ce va controla toate actiunile.

"Pe parcursul ultimului an, am ajuns treptat la concluzia ca (preluarea integrala - n.r.) reprezinta un pas important pentru un producator integrat de autocamioane", a declarat Leif Oestling, fost CEO Scania, in prezent seful diviziei de camioane a Volkswagen, citat de Bloomberg.

Potrivit MEDIAFAX, Volkswagen detine in prezent participatia majoritara de 62,6% la Scania si 89,2% din voturi in actionariat, structura descrisa de Oestling drept "nesatisfacatoare pentru toate partile implicate".

De asemenea, executivul a adaugat ca actuala componenta a actionariatului "genereaza divergente" intre investitori.

Daca va reusi preluarea integrala a Scania, Volkswagen vrea sa delisteze compania de la bursa.

Citeste si:
Volkswagen nu va mai lansa SUV-uri noi: "Nu facem bani”
Volkswagen nu va mai lansa...

Volkswagen a reusit sa genereze economii de 200 milioane de euro pe an pe partea de aprovizionare la operatiunile de autocamioane pe care le detine - divizia proprie, Scania si producatorul german MAN.

Grupul vrea sa consolideze cooperarea celor trei companii inclusiv prin utilizarea in comun a unor tehnologii, insa masurile dorite de conducerea de la Wolfsburg sunt respinse sistematic de actionarii minoritari ai Scania, care considera ca o astfel de strategie ar pune producatorul suedez in dezavantaj. In prezent, Scania este mai profitabila decat MAN.

Volkswagen estimeaza ca va ajunge la reduceri de costuri de 650 milioane euro pe an daca va reusi sa integreze toate operatiunile din domeniul autocamioanelor.

Grupul detine 75% din actiunile MAN.

Citeste si:
Turcan anunta reduceri de personal la ministere si institutii publice
Turcan: As vrea sa vad si eu...

Volkswagen este cel mai mare producator european de autovehicule si a raportat la finele anului trecut lichiditati de 16,7 miliarde de euro.

Pretul oferit actionarilor minoritari ai Scania depaseste cu 36% cotatia bursiera a companiei de la finalul sedintei de vineri. Actiunile au urcat cu 7,4% in ultimele 12 luni.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.