Fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată cu probleme financiare. De cele mai multe ori acestea apar ca urmare a faptului că bugetul este gestionat într-un mod greșit. Desigur, sunt și situații în care imprevizibilul apare și conduce la apariția problemelor financiare. Indiferent care sunt motivele care stau la baza apariției problemelor financiare este clar că gestionarea corectă a propriului buget contribuie la prevenirea apariției problemelor financiare. De asemenea, în cazul în care ne confruntăm cu probleme financiare le putem rezolva prin gestionarea eficientă a bugetului. Gestionarea corectă a bugetului poate fi învățată cu ajutorul consultanților financiari. Acest domeniu de activitate se dezvoltă din ce în ce mai mult și în țara noastră pentru că din ce în ce mai multe persoane înțeleg care sunt avantajele oferite de către optimizarea bugetului. Pe lângă ajutorul oferit de către specialiștii care lucrează în domeniul consultanței financiare optimizarea bugetului poate fi realizată și prin respectarea unor sfaturi care sunt destul de ușor de pus în practică.

Beneficiile oferite de către optimizarea bugetului

Așa cum am afirmat deja există o serie de avantaje oferite de către optimizarea bugetului. Câteva dintre cele mai importante avantaje oferite de către optimizarea bugetului personal sunt următoarele:

- Fără nicio urmă de îndoială reducerea stresului este cel mai important avantaj oferit de către optimizarea bugetului personal. Este știut faptul că stresul este factorul principal care stă la baza apariției multor probleme medicale. Acesta pare ca urmare a diferitelor probleme pe care le avem la serviciu, în familie sau ca urmare a apariției problemelor financiare. Prin optimizarea bugetului personal nu obținem doar sănătate financiară ci obținem sănătate în adevăratul sens al cuvântului pentru că prin reducerea stresului cauzat de apariția problemelor financiare prevenim apariția problemelor medicale.

- Creșterea gradului de economisire a banilor dar și realizarea unor investiții care să aducă profit pasiv sunt alte două avantaje oferite de către gestionarea corectă a bugetului. Atunci când vine vorba despre optimizarea bugetului una dintre condițiile care trebuie să fie îndeplinită pentru a putea spune că gestionezi în mod corect bugetul se referă la economisirea banilor. Economisirea banilor nu doar că ne ajută în momentul în care dorim să realizăm investiții ci ne ajută să prevenim apariția problemelor financiare. Niciodată nu putem ști când pot apărea cheltuieli foarte importante care nu pot fi amânate sub nicio formă, așa că este foarte important să avem niște bani puși deoparte pentru că astfel de evenimente să poată fi gestionate într-un mod sănătos din punct de vedere financiar.
- Posibilitatea de a putea avea o evidență clară a cheltuielilor și conștientizarea faptului că unele dintre cheltuieli alimentează niște vicii precum și limitarea acestora este un alt avantaj și important oferit de către optimizarea bugetului.

Citeste si:
Care sunt cele mai importante beneficiile ale activităților de...
Care sunt cele mai importante...

Optimizarea profesionistă a bugetului se realizează cu ajutorul profesioniștilor care lucrează în cadrul OVB Romania. Însă, se poate realiza și prin respectarea unor sfaturi aparent banale. Este drept că optimizarea făcută prin respectarea unor sfaturi banale nu se compară cu optimizarea realizată cu ajutorul sfaturilor venite din partea specialiștilor care lucrează în cadrul domeniului consultanței financiare. Dar, este un bun punct de plecare în ceea ce se numește procesul de optimizare a bugetului.

Optimizarea bugetului personal realizată prin respectarea unor sfaturi care sunt ușor de pus în practică

Există o serie de sfaturi care trebuie să fie respectate de către persoanele care doresc să prevină apariția problemelor financiare. Câteva dintre cele mai importante sfaturi care trebuie să fie puse în aplicare de către orice persoană care nu dorește să se confrunte cu probleme financiare sunt următoarele:
a. Cheltuielile trebuie să fie prioritizate. Una dintre cele mai mari greșeli pe care o facem mulți dintre noi este faptul că nu facem o prioritizare a cheltuielilor. Ca urmare a acestei greșeli ajungem să cheltuim bani importanți pe niște chestii de care nu avem neapărat nevoie și în felul acesta nu ne rămân suficienți bani pentru plata datoriilor importante.
b. Oricât de atrăgătoare ar părea ofertele venite din partea băncilor trebuie evitată contractarea împrumuturilor. Pare un sfat destul de greu de pus în aplicare mai ales în cazul în care dorești achiziționarea unui obiect care necesită un efort financiar considerabil însă ceea ce trebuie să știi este că și o astfel de achiziție poate fi realizată fără ajutorul oferit de către instituțiile bancare. Într-adevăr, respectiva achiziție nu poate fi realizată la fel de repede ca în cazul în care s-ar apela la un împrumut bancar însă poate fi realizată într-un mod mult mai sănătos din punct de vedere financiar.
c. Obținerea unui venit suplimentar. Acesta poate fi obținut de pe urma unei pasiuni sau de pe urma unei investiții realizată într-un mod profesionist. Cu toate că în momentul de față petrecem atât de multe ore la locul de muncă încât parcă nu mai avem timp pentru noi trebuie să încercăm să rotunjim venitul cu ajutorul unor surse externe.
d. Investirea într-o asigurare de viață sau într-o asigurare de sănătate este un alt sfat care trebuie să fie respectat de către persoanele care doresc să își optimizeze bugetul personal. Viața este atât de imprevizibilă încât trebuie să ne luăm toate măsurile necesare pentru ca imprevizibilitatea vieții să nu ne prindă descoperiți din punct de vedere financiar.
Pentru mai multe sfaturi dar și pentru ca acestea să fie mult mai eficiente trebuie apelat la serviciile oferite de către un consultant financiar. Tratat cu seriozitatea acesta va deveni omul care nu doar că ne va ajuta să ne optimizăm bugetul ci ne va ajuta să atingem independența financiară la care mulți dintre noi doar visează.

Citeste si:
Impozitarea bacșișului pare un eșec. Câți bani s-au strâns la buget
Impozitarea bacșișului pare...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Octombrie 2023 - 03 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.