Piața locurilor de muncă este în continuă schimbare și adaptare, mai ales în perioada aceasta, post pandemică. Din fericire, la fel sunt și abilitățile celor care caută un job sau vor să schimbe domeniul de activitate. Perioada care a trecut ne-a învățat că suntem extrem de adaptabili la condiții neașteptate, dar și că trebuie să ni se recunoască valoarea reală a eforturilor. Asta se întâmplă, bineînțeles, atunci când deja competențele noastre sunt dezvoltate. La început de drum așteptările sunt puțin diferite. Tocmai de aceea este indicat să pregătești terenul, cum se spune, în ideea în care sondezi pe termen scurt câmpul muncii și vezi despre ce este vorba. Iată câteva idei de dezvoltare în direcția unui job pe termen lung.

Internship

O categorie specială a colaborărilor, întâlnită mai ales pe parcursul studenției, este cea a internshipurilor. Practica de specialitate obligatorie pentru studiile superioare este exact acest tip de internship studenti care aduce avantaje pentru ambele părți. Ca tânăr, reușești să acumulezi experiență și să vezi exact cum este un mediu organizațional profesionist din domeniul concret în care îți faci studiile. De cele mai multe ori, dacă această perioadă de practică este destinată completării studiilor, ea nu este plătită. De asemenea, se găsesc și situații în care este vorba de un internship fără legătură cu orele obligatorii de practică și acesta ar putea să fie plătit. Șansele de angajare după efectuarea unui internship cresc foarte mult. Firmele reușesc astfel să identifice posibili viitori angajați care s-ar potrivi fișei postului. De partea cealaltă, tinerii observă realitatea organizației din domeniu și trag propriile concluzii (unii își confirmă că acela este domeniul potrivit pentru ei, alții se gândesc la o reconfigurare a carierei). Oricare ar fi direcția după finalizarea unui astfel de internship, sunt avantaje de ambele părți implicate. Nu în ultimul rând, să nu uităm că ai putea asista la traininguri oferite de firmă, unde informațiile sunt prețioase.

Job de vară

Obținerea unui loc de muncă pe perioadă determinată, mai ales la început de carieră sau abia intrat pe piața muncii, este o soluție demnă de luat în considerare. Experiența teoretică este folositoare doar atunci când se îmbină cu practica. De aceea, un job de la care poți „fura” informații prețioase și tehnici corecte de lucru este valoros, chiar dacă salariul nu este încă suficient de atractiv. Trebuie luate în considerare toate avantajele aduse de un astfel de loc de muncă. În plus, momentele neplăcute sunt și ele catalizatori de informații. Vei ști ce situații să eviți sau cum să procedezi într-un context mai dificil. Nu degeaba se spune că a munci cu oamenii este cel mai greu. În plus, nu se știe niciodată când un job pe termen scurt se poate transforma într-un loc de muncă prelungit.

Citeste si:
Idei de cadouri pentru femeile care apreciază eleganța și rafinamentul
Idei de cadouri pentru...

Colaborări de la distanță

În contextul în care se discută despre pandemie și cât de mult ne-a schimbat modul de lucru și interacțiunile, profitând de noile abilități dobândite, putem încheia colaborări cu diverse firme sau persoane care au nevoi extrem de variate. De la a gestiona conturi pe rețelele de socializare, până la a preda cursuri online sau a face content writing la distanță, domeniile sunt variate și oferă oportunități perfecte pentru a-ți consolida un portofoliu impresionat pentru viitoare colaborări. În plus, cei mai mulți colaboratori sunt dispuși să îți ofere anumite traininguri sau informații importante și pentru tine, deoarece este relevant să îți faci treaba eficient. Și este o situație win-win.

Citeste si:
Noul dispozitiv ce poate aduce plus valoare în stilul de viață
Noul dispozitiv ce poate...

Perioada de pregătire pentru intrarea pe piața muncii este relevantă pentru viitoarea ta carieră. Cu cât pregătirea este mai intensă, cu atât calitățile tale vor fi mai accentuate. Într-o lume a joburilor în continuă schimbare, la fel trebuie să fie și abilitățile. Tocmai de aceea este cel mai indicat să studiem piața, domeniul, firma la care dorim să activăm, competiția, dar și schimbările cu care trebuie să fim la curent. Doar în acest mod un job poate deveni satisfăcător din toate punctele de vedere.


Despre autor:


Ultima actualizare: 7 Septembrie 2022 - 10 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.