Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a anunțat că de la 1 martie 2022 indemnizaţia de şomaj şi alte subvenţii acordate angajatorilor se majorează.

Se mărește indemnizaţia de şomaj şi alte subvenţii acordate angajatorilor

Începând cu 1 martie, baza de calcul pentru indemnizaţia de şomaj crește cu 5,1%, până la valoarea de 394 de lei, iar subvenţia acordată angajatorilor de inserţie pentru încadrarea tinerilor cu risc de marginalizare socială cu care s-au încheiat contracte de solidaritate se majorează de la maximum 2.000 lei la cel mult 2.102 lei, potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

"Conform prevederilor Legii nr. 225 din 26 iulie 2021, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, Indicatorul Social de Referinţă (ISR) se majorează, în luna martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv comunicat de Institutul Naţional de Statistică (INS).", se menţionează în comunicat.

În acest sens, ANOFM a mai adăugat că indemnizaţia de şomaj şi celelalte drepturi stabilite prin Legea nr. 76/2002, cu excepţia celor prevăzute la art. 72-75 şi 80, care se raportează la Indicatorul Social de Referinţă (ISR) se vor majora de la 1 martie 2022, ca urmare a majorării acestui indicator, cu 5,1%".

Cu cât vor crește subvențiile

În consecință, în urma aplicării noii valori a Indicatorului Social de Referinţă (ISR), baza de calcul pentru indemnizaţia de şomaj va crește de la 375 de lei la 394 de lei. În ceea ce privește prima de inserţie ce este acordată absolvenţilor instituţiilor de învăţământ şi absolvenţilor şcolilor speciale în vârstă de minimum 16 ani, care, timp de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă de mai mult de 12 luni va creşte de la 1.500 la 1.576 de lei.

Citeste si:
Iohannis, mesaj de 1 Martie: „Femeile trebuie susținute în permanență”
Iohannis, mesaj de felicitare...

Totodată, subvenţia acordată angajatorilor de inserţie pentru încadrarea tinerilor cu risc de marginalizare socială cu care s-au încheiat contracte de solidaritate, se va majora de la maximum 2.000 de lei la cel mult 2.102 lei, iar subvenţia acordată angajatorilor pentru stimularea încadrării elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţelor va crește de la 250 la 262 lei.

ANOFM a anunțat că aceste modificări vor intra în vigoare începând de la 1 martie 2022 şi pentru persoanele ale căror drepturi au fost stabilite înainte de această dată.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Martie 2022 - 01 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.