Industria videochatului are mare potențial în România, ba chiar în timpul pandemiei a dat lovitura. Peste 100 de mii de persoane lucrează ca modele pentru videochat în studiouri sau acasă, suficient cât să umplem un oraș de mărime medie, cum ar fi Râmnicu-Vâlcea. Campioana mondială, o arhitectă de la noi, a câștigat 800.000 de dolari într-un an.

Avem suficienți angajați la videochat în România cât să umplem Râmnicu-Vâlcea

În anul 2014, când s-a lansat franciza Studio 20, care acum este cel mai mare studio de videochat din țară, această piață era estimată la peste 100 de milioane de euro. Până azi, s-a triplat.

„Doar în România există cel puţin 5000 de studiouri de videochat şi peste 100 de mii de modele, dintre care jumătate lucrează în studiouri şi cealaltă jumătate de acasă. Această industrie este puternică la noi şi are potenţialul de a echilibra balanţa de plăţi externe a României, dacă ar fi corect încurajată de către stat, împreună cu industria IT”, povesteşte Robert Vanderty, fondatorul Studio 20.

Studioul de videochat menționat a depășit 10 milioane de dolari cifră de afaceri, cu 50% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Estimările acestui an pentru Studio20 sunt de 15 milioane de dolari.

Retail jobs

„Până în acest moment, am reuşit să depăşim cu puţin pragul de 10 milioane de dolari, însă avem toate motivele să credem că ne vom atinge targetul stabilit pentru acest an, mai ales că vom avea trei noi locaţii, dintre care două vor fi deschise chiar în luna Octombrie”, declară Mugur Frunzetti, investitor în sistemul de franciză Studio20.

50.000 de dolari pentru 20 de secunde

Campioana mondială la încasări este o româncă, absolventă de Arhitectură, cu părinți doctoranzi. Fata câștigă 50.000 de dolari pentru 20 de secunde lucrate și povestește că, pentru a atinge această sumă, a jucat șah cu unii clienți.

„Am jucat și șah online cu ei, pentru că eu știu să joc destul de bine șah. Am și dormit în anumite private. M-au lăsat să dorm, adică pur și simplu, plătit fiind timpul acela. Ultimul record pe care l-am atins, record mondial din câte știu, este zero ore lucrate, adică perioada trecută, în 2 săptămâni nu am lucrat absolut deloc și am făcut 50 și ceva de mii de dolari”, a declarat modelul, pentru Observator.

Citeste si:
Lino Golden, mesaj dur la adresa colegilor de breaslă: „Industria...
Lino Golden, mesaj dur la...

La noi, această meserie nu există pe hârtie

Deși România face spectacol în industria videochat, având cele mai multe modele în top 10 la nivel mondial, meseria nu există pe hârtie, în pofida faptului că a ajuns să producă sume impresionante. Modelele primesc în oferta de angajare cursuri de engleză, dar și operații de mărire a sânilor.

„Dacă ar exista un cod CAEN în care să știi că te-ai dus la studioul respectiv și trebuie să-ți pună în față documentele ne-ar fi mult mai ușor. Ne-am dori ca toată lumea să fie... ca în industria alimentară, să plăteacscă toți aceleași lucruri”, a declarat managerului unui studio de videochat pentru sursa menționată.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Septembrie 2021 - 10 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.