Un mic stat din Europa, Muntenegru, are o datorie de un miliard de dolari către China pentru un proiect de autostradă. Instituţiile financiare din Uniunea Europeană vor să ajute statul european să scape de datorie.

Datorie de un miliard de dolari către China

Potrivit unei surse de la Bruxelles, acordul pentru credit este aproape finalizat şi va fi co-semnat de Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene. Acest acord are ca scop ajutorul statului Muntenegru să scape de datoria uriașă ce o are față de China. Pentru aceasta, UE va folosi o combinaţie de fonduri de la Banca Germană de Credit pentru Reconstrucţie, Agenţia de Dezvoltare Franceză, şi Banca de Investiţii CDP din Italia.

Muntenegru a luat un împrumut de un miliard de dolari de la statul chinez în 2014 pentru a construi prima porţiune dintr-o nouă autostradă de 163 de km către Serbia. Proiectul are trei secţiuni, iar împrumutul acordat de China acoperă primii 41 de km.

Datorie pentru un proiect de autostradă

Prima secţiune a autostrăzii trebuia să fie gata în 2019, însă întârzierile au avut loc și din cauza pandemiei, fapt ce adecalat termenul până în noiembrie 2021. Proiectul a picat mai multe studii de fezabilitate, însă a primit aprobarea de a fi desfășurat, iar premierul de atunci, Milo Djukanovic, a decis să împrumute bani de la China. Guvernul actual s-a opus proiectului de la început şi caută de câţiva ani o soluţie pentru finanţare.

China a oferit pentru acest proiect 1 miliard de dolari prin intermediul unei bănci afiliate companiei de stat China Road and Bridge Corporation. Muntenegru a cheltuit totți banii în 6 ani, iar autostrada nu a fost construită în întregime, acum având doar aproximativ 41 de km.

Muntenegru trebuie să întoarcă prima parte a împrumutului acordat de China în iulie 2021, însă resursele lor finaciare nu sunt suficiente. În baza contractului, în cazul în care Muntenegru nu poate întoarce datoria, poate fi nevoit să cedeze suveranitatea unei părţi din teritoriul naţional în favoarea Chinei.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Iunie 2021 - 01 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.