Pandemia cu care se confruntă omenirea în prezent a creat o nouă provocare pentru organizațiile din întreaga lume: aceea de a pune sănătatea angajaților pe primul plan. În acest context, proprietarii de clădiri de pe întreg mapamondul au acum o nouă misiune și oportunitatea de a inova, astfel încât să implementeze măsuri concrete, menite să prevină răspândirea virusurilor și a bacteriilor.

Astfel, măsuri sanitare precum sistemele de acces touchless sau dispozitivele de filtrare a aerului au devenit o necesitate și o parte a unei noi normalități pentru clădirile de birouri, având scopul de a minimiza riscul expunerii la virusuri și de a le oferi angajaților certitudinea că reîntoarcerea la birou în condiții de siguranță este posibilă.

Din nevoia unui pachet complet de măsuri care să crească gradul de reziliență a unei clădiri de birouri, dar și pentru a stabili un etalon al calității vieții la locul de muncă, Liviu Tudor, fondator și președinte al companiei Genesis Property, și totodată președintele în exercițiu al organizației European Property Federation, a inițiat dezvoltarea IMMUNE Building Standard™, o soluție globală de adaptare a clădirilor comerciale la toate nevoile contextului actual și de pregătire pentru viitoare riscuri de sănătate.

Realizat de către o echipă mixtă, formată din peste 20 de experți, din domenii de activitate distincte, precum arhitectură, facility management, construcții, inginerie, sănătate și tehnologie, IMMUNE™ reprezintă un proiect în continuă dezvoltare, format din peste 100 de măsuri tehnice, sanitare și organizaționale, menite să răspundă cât mai bine nevoilor vremurilor pe care le trăim.

IMMUNE Building Standard™ a suscitat un interes sporit și din partea presei internaționale, îndeosebi datorită măsurilor inovatoare, care prevăd instalarea în clădirile de birouri a unor sisteme de filtrare a aerului similare cu cele utilizate în unitățile sanitare publice și private, aplicarea de vopsea antibacteriană pe pereți, dezvoltarea unei camere de carantinare care să permită izolarea persoanelor expuse, amenajarea unui depozit dotat cu produse sanitare, halate și combinezoane, dar și instalarea de panouri informative, prin care să se comunice angajaților în timp real informații precum calitatea aerului și a apei din incintă. Cu toate că multe dintre măsurile IMMUNE™ sunt inspirate din domeniul medical, acest standard „nu va transforma clădirile de birouri în spitale”, după cum explică Liviu Tudor.

Citeste si:
4 motive pentru care angajații încep să se întoarcă în spațiile de...
4 motive pentru care...

Genesis Property, compania care deține și administrează Novo Park și West Gate, două parcuri de birouri clasa A din București, a demarat deja testarea măsurilor IMMUNE™ în propriile sale clădiri, urmând ca finalizarea lor să fie aplicată în prima clădire din parcul West Gate, în cel mai scurt timp.

Cu toate că testarea măsurilor IMMUNE™ a presupus, până în prezent, o investiție de 1 milion de euro, antreprenorul Liviu Tudor este de părere că toate costurile de implementare a standardului sunt mici, comparativ cu toate beneficiile de care întreg mediul de afaceri se va bucura odată cu reîntoarcerea angajaților la birou și cultivarea sentimentului de siguranță în rândul acestora.

Noile clădiri de birouri vor oferi o experiență diferită, de la intrarea în incintă și până la spațiile comune, toalete, curți interioare sau spațiile de lucru. Abordăm îndeosebi birourile tip open-space, unde vor fi integrate separatoare, iar spațiile de lucru individuale vor fi amplasate la o distanță de 2 metri între ele”, explică Liviu Tudor, președinte Genesis Property, companie care deține și administrează clădiri de birouri ce găzduiesc multinaționale precum: HP, Siemens sau Garanti BBVA.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

IMMUNE™ Building Standard este open-source și se adresează tuturor administratorilor de clădiri de birouri care își doresc să crească reziliența spațiilor de birouri și să sporească gradul de protecție sanitară a tuturor rezidenților.

Astfel, administratorii care aderă la IMMUNE Building Standard™ pot obține unul dintre cele trei niveluri de certificare, respectiv Strong, Powerful sau Resilient, în funcție de numărul măsurilor componente ale standardului ce au fost implementate cu succes în clădire. Procedura de acordare a calificativului este una cât se poate de obiectivă, acesta fiind acordat de către un evaluator independent, în urma unei analize a tuturor măsurilor tehnologice, sanitare și organizaționale implementate în clădire.

Criza sanitară globală cu care omenirea se confruntă a scos la iveală noi nevoi ale companiilor din întreaga lume, însă a creat o nouă oportunitate pentru administratorii de clădiri, aceea de a inova. Prin inovare, birourile viitorului vor deveni adevărate centre ale excelenței și generatoare de valoare, în care siguranța rezidenților este corelată cu succesul organizațiilor din care fac parte.

Citeste si:
Cum poți crește coeziunea dintre angajați pe termen lung – 4...
Cum poți crește coeziunea...

Despre autor:


Ultima actualizare: 20 Noiembrie 2020 - 04 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.