Piaţa de capital din România va trece luni de la statutul de piaţă secundară la cel de piaţă emergentă secundară, într-o decizie istorică a agenţiei de evaluare financiară FTSE Russell. Este de aşteptat ca România să devină de interes pentru mai mulţi investitori.

Bursa de Valori de la Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că la eveniment vor participa premierul Ludovic Orban, Ministrul Finanţelor Florin Cîţu, preşedintele ASF Nicu Marcu, dar şi Cristian Popa, membru al board-ului BNR, Omer Tetik, CEO Banca Transilvania şi Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica. Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial, va avea discurs imediat după deschiderea şedinţei de tranzacţionare de la ora 10:00. De asemenea va fi prezent şi Ivan Vrhel, preşedinte Citi România.

„Acest moment va fi marcat de BVB printr-o deschidere oficială a şedinţei de tranzacţionare şi o conferinţă la care vor participa toţi partenerii BVB alături de care s-a putut realiza acest moment istoric, instituţii ale statului, autorităţi de reglementare şi parteneri instituţionali”, arată BVB.

„Trecerea la statutul de Piaţă emergentă secundară a fost, probabil, cea mai aşteptată veste care a venit anul trecut. Putem spune că este o încununare a eforturilor pe care le-au făcut atât Bursa, cât şi noi, participanţii, împreună cu emitenţii, în încercarea de a moderniza Piaţa de capital şi, totodată, de a facilita accesul cât mai multor investitori pe această piaţă. Acest nou statut ne va oferi, în mod cert, vizibilitate în rândul investitorilor străini, în rândul fondurilor de investiţii din străinătate.”, declară Antonio Oroian, Broker la SSIF Goldring S.A.

Întrebat cât va dura procesul prin care fondurile emergente vor intra pe piaţa românească, Antonio Oroian a precizat: „Depinde şi de contextul pieţei. De exemplu, dacă se făcea acest pas la finalul anului trecut, în contextul pandemiei, nu ar fi fost la fel ca acum. Cel mai important lucru este faptul că vom avea această deschidere către capitaluri străine.”.

Citeste si:
Cîțu: Piaţa de capital din România este la un click distanţă de...
Cîțu: „Piaţa de capital din...

Privind promovarea României, Russell a emis următoarele precizări : „În urma revizuirii anuale FTSE Equity Country Classification din septembrie 2019, Romania va fi reclasificată de la statutul de Piaţă de Frontieră la statutul de Piaţă Emergentă Secundară începând cu septembrie 2020. Cu toate acestea, companiile româneşti vor fi incluse în seria de indici FTSE Global Equity Index Series (GEIS) dacă minimum două companii îndeplinesc criteriile de eligibilitate FTSE Global All Cap pe baza datelor de tranzacţionare de la 30 iunie 2020”.

Pentru ca o companie să îndeplinească criteriul de lichiditate, aceasta trebuie să aibă o lichiditate mediană lunară de cel puţin 0,05% pentru minim 10 din 12 luni. Măsurarea lichidităţii, conform metodologiei FTSE Russell, se realizează pentru fiecare companie ca raport dintre mediana lunară a volumelor tranzacţionate zilnic şi numărul de acţiuni free float. Pe baza calculelor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi a valorilor curente privind numărul de acţiuni considerate free float, la sfârşitul lunii martie 2020, două companii româneşti sunt pe cale să fie incluse în indicii de Piaţă Emergentă ai FTSE Russell, respectiv Banca Transilvania (TLV) şi S.N. Nuclearelectrica (SNN), informează adevarul.ro.

Citeste si:
5 pași esențiali pentru alegerea unei companii de împrumut online
5 pași esențiali pentru...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Septembrie 2020 - 12 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.