Presedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu se arata ingrijorat de ”voiosia pe care o afiseaza ministrul de Finante atunci cand se imprumuta masiv pe piata bancara din Romania”.

"Ma ingrijoreaza voiosia pe care o afiseaza ministrul de Finante atunci cand se imprumuta masiv pe piata bancara din Romania. Nu fac parte din randul celor care spun ca deficitele nu trebuie finantate si ca solutia este sa mai strangem cureaua. Am tot strans-o pe vremea lui Ceausescu si am vazut unde am ajuns. Romania este inca o tara care are un deficit mic, poate unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeana. Ma ingrijoreaza aceste imprumuturi pentru ca multele miliarde pe care le-a extras din casele de bani ale bancilor la finalul anului trecut si, mai ales, planul de a extrage alte zeci de miliarde in acest an vor agrava si mai mult lipsa de apetit a bancilor de a finanta antreprenori, afaceri, dezvoltari!

De ce bancherul si-ar mai bate capul cu analiza unor proiecte de afaceri ale unor persoane private cand are la indemana posibilitatea de a-si plasa banii, cu dobanzi generoase, in bratele largi ale statului roman, fara munca si fara riscuri?! Adica un fel de capitalism de stat!

De ce ar mai vrea bancherul, cea mai sperioasa faptura dintr-un sistem economic capitalist, sa incurajeze micul producator agricol sau micul comerciant sa ia credite cand statul roman ii garanteaza acelasi castig cu munca mai putina?!

De ce ar vrea bancile sa riste, participand la dezvoltarea sectorului auto sau energetic, cand statul le da cele mai mari dobanzi pe care ele le-ar putea obtine in Europa?

Efectul pe termen mediu al drenarii de catre Ministerul de Finante a resurselor bancilor romanesti va fi oprirea proiectelor de dezvoltare, diminuarea cresterii economice, pierderea de locuri de munca sau stoparea cresterilor de salarii in mediul privat.

Un minister de Finante are si alte parghii de a-si finanta deficitele, nu doar mana intinsa la bancile comerciale. Intindeti mana catre romanii care au economii ce isi pierd in fiecare zi din valoare din cauza dobanzilor minuscule oferite de banci! Dati romanilor dobanzi bune la plasamentele lor si veti avea banii pentru deficit, lasand in acelasi timp resurse pentru finantarea dezvoltarii.

Citeste si:
Membri ai clanului Cordunenilor ar fi vizați pentru camătă și...
Membri ai clanului...

Romania are nevoie de finantare pentru marile proiecte de infrastructura, pentru spitale regionale, pentru dezvoltarea proiectelor energetice, pentru transformarea Dunarii in cea mai mare autostrada a Europei, ori aceasta deturnare a resurselor bancilor comerciale strict pentru finantarea unui deficit national nu ne ajuta!

P. S. Cifrele pe ultimele luni arata cam asa: in luna noiembrie s-au imprumutat peste 5,020 milioane lei si aproximativ 671 milioane euro (in total peste 8,200 milioane lei), in decembrie peste 5,500 milioane lei si 416 milioane euro (in total peste 7,500 milioane de lei). Acestora li se adauga intentia Ministerului de Finante pentru ianuarie de a imprumuta de la banci peste 5,000 milioane de lei", a scris Tariceanu pe Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.