O retea de traficanti care vindeau nou-nascuti si ovare prelevate de la femei provenite in principal din Bulgaria a fost destructurata miercuri la Salonic, in nordul Greciei, a anuntat politia elena, relateaza AFP.

Femeile - provenite din Bulgaria, Georgia si de etnie roma din Grecia - erau duse la clinici private din Salonic pentru a naste sau pentru a le fi prelevate ovarele, a precizat politia greaca.

Anchetatorii au descoperit 22 de cazuri de adoptii ilegale si 24 de cazuri de vanzari de ovare in cadrul acestui trafic inceput din 2016, scrie Agerpres.

12 persoane au fost arestate miercuri, intre care un medic, un avocat si doi angajati ai clinicilor private din Salonic. Alte 66 de persoane ar putea fi implicate in aceasta retea, suspectata de asemenea de spalare de bani. Operatiunea era condusa de un avocat si de un ginecolog, potrivit anchetatorilor greci.

'Familiile candidate la adoptie au platit intre 25.000 si 28.000 de euro pentru a adopta un copil. In aceasta suma erau inclusi banii acordati mamei biologice, avocatului, cheltuielile de spitalizare si procentul platit intermediarilor retelei', a declarat Christos Dimitrakopoulos, seful politiei din Salonic. Femeile care faceau parte din retea au primit intre 4.000 si 5.000 de euro pentru a naste in Grecia.

In Grecia, lentoarea procedurilor legale de adoptie, care poate dura pana la cinci ani, determina multi candidati la adoptie sa recurga la acest tip de trafic ilegal. Fostul guvern condus de premierul Alexis Tsipras a reformat procedurile de adoptie pentru a reduce timpul de asteptare.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.