Andrei Caramitru, membru USR, sustine ca Guvernul trebuie sa reduca cheltuielile absurde, lucru care, insa, nu se va intampla pana la alegeri, motiv pentru care BNR-ul devine esential in evitarea unei crize uriase.

"Cand vorbim despre politica economica, de multe ori uitam ca este 'pilotata' atat de guvern (prin buget) cat si de BNR (prin politica monetara).

Guvernul trebuie sa reduca cheltuielile absurde. Repede. Si inteligent. Insa asta nu se va intampla pana la alegeri.

Deci BNR-ul devine esential ca sa evitam o criza uriasa. Isi face treaba BNR-ul? Nu prea. Nu zic eu asta - spune FMI-ul. La fel a facut si inaintea crizei din 2008 - nu a intervenit decat prea tarziu.

Cand ai un deficit comercial urias si dobanzi mult peste cele din Europa, nu poti sa tii leul “fix”. Trebuie sa il devalorizezi un pic, gradual, spre 5lei. Si sa te asiguri ca bancile nu dau prea multe credite de consum.

Daca BNR tine o “supapa” cheie blocata cand motorul e supra-incalzit, la sfarsit motorul explodeaza - e inevitabil. Nu cred ca vrea nimeni asta. Doar PSD vrea asta - sa explodeze motorul dupa ce ies ei de la guvernare.

De ce trebuie un pic devaluat leul si reduse creditele de consum?


  1. pretul marfurilor importate devine un pic mai scump si asta favorizeaza productia interna

  2. costul exportatorilor scade si ii face mai competitivi

  3. cei care au imprumuturi in lei (marea majoritate acum) primesc un “Bonus” pentru ca valoarea imprumutului in EUR scade

  4. limitarea creditelor de consum reduce importurile si banii care se scurg in afara tarii

  5. statul se va imprumuta mai putin in EUR si mai mult in lei, pentru ca le va fi frica ca au de platit prea mult. Deci datoria externa nu mai creste

  6. speculatorii straini o sa aiba mai putin interes sa cumpere RON (deci sa finanteze de fapt pensiile speciale si aberatiile PSD) ca sa beneficieze de dobanzi mari. Pentru ca le va fi frica ca dobanda incasata va fi pierduta printr-o mica devaluare controlata.


Inca ceva. Nu spuneti ca daca leul scade, e vina BNR sau a mea ca am propus asa ceva. Nu luati postarea asta ca sa Spuneti 'breaking news - USR vrea sa se prabuseasca leul'. Pentru ca ar fi o minciuna ordinara. BNR-ul sa nu vina sa spuna 'noi nu intervenim pe curs, asta e realitatea pietei' pentru ca pur si simplu nu e adevarat, au atatea rezerve ca ei pot face orice cu cursul, oricand.

Citeste si:
Ședință la vârful BNR. Consiliul de administrație al Băncii...
Ședință la vârful BNR....

E o problema de supravietuire a economiei acum. Si e vina exclusiva a PSD pentru ca a facut economia praf si leul e supra-evaluat acum. Situatia poate fi inca salvata. Dar trebuie sa fim inteligenti", a scris Caramitru pe Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.