Un prim raport al analizei situatiei de la Spitalul de Neuropsihiatrie si Masuri pentru Siguranta Sapoca este finalizat, iar raportul final va fi gata peste o luna, a declarat, luni, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, la finalul unei vizite la unitatea spitaliceasca unde un pacient in sevraj a atacat mai multi pacienti, cinci fiind ucisi.

"Maine voi fi la Braila, dar Corpul de Control va incepe verificarea spitalelor pentru masuri de siguranta. Vom convoca o sedinta a Comisiei de psihiatrie si cateva ONG-uri pentru a putea promova cat mai repede modificarile legislative care ne-au fost propuse si care in esenta sunt foarte benefice, apoi vom incepe o evaluare a functionarii consiliilor de administratie in primul rand la spitalele de psihiatrie din tara, reevaluarea normarii de personal - pentru ca sunt spitale la care s-a aprobat un mare numar de posturi si nu s-a intamplat nimic, vreau sa vad exact de ce. Bineinteles, Corpul de Control va avea foarte mult de lucru in urmatoarea perioada. Raportul pe care l-am finalizat azi noapte este prelucrat, vom face un print pe care il vom trimite presei, dar raportul controlului final va fi gata peste o luna. Deci, pentru ce am facut azi noapte veti primi documentele. (...) Pe scara ierarhica, toata lumea va raspunde intr-un fel sau altul, in functie de responsabilitatile pe care le-a avut fiecare si de rezultatul final. (...) Am facut un raport, Directia de Sanatate Publica la randul ei a avut ieri inspectorii acolo si au finalizat un raport si au amendat spitalul", a precizat Sorina Pintea, potrivit Agerpres.

Oficialul a mentionat ca a gasit la Sapoca stative vechi, care nu ar fi trebuit tinute in salon.

"In general, spitalele le-au schimbat. A fost primul lucru pe care l-am intrebat: 'Era un stativ vechi sau nou?' Mi s-a spus: 'Stativ vechi'. In mod normal, acestea nu trebuie sa stea in salon, trebuie adunate. Am sugerat conducerii sa le schimbe cu totul. (...) Gesturi mici, efecte mari, care pot fi aplicate imediat", a spus Pintea.

Pintea: Cred ca un apartinator la 160 de pacienti vine sa-i vada

Pintea a aratat ca a discutat "foarte deschis, foarte sincer" cu personalul care lucreaza in sectia exterioara.

"Discutam despre normativul de personal - din punct de vedere legal, cel putin in sectiile in care adapostesc pacientii Cod penal, este conform legii. Normativul este foarte clar. Problemele apar atunci cand pacientul este dus in alta parte sau la instanta, astfel incat este nevoie de refacerea graficelor, de multe alte aspecte. Aceste lucruri pot sa creeze disfunctionalitati si atunci apare problema lipsei de personal, care de fapt in acte nu este lipsa. Am discutat, de asemenea, despre pacientii care ies de sub incidenta Codului penal si care teoretic ar trebui sa fie preluati de catre familii. M-a impresionat foarte mult ce mi-a spus un medic - pacientii acestia raman internati, supraaglomereaza practic aceste sectii si cred ca un apartinator la 160 de pacienti vine sa-i vada. Este o realitate si cred ca ar trebui sa lasam putin ipocrizia la o parte, pentru ca si acestia sunt ai nostri", a adaugat ministrul Sanatatii.

Citeste si:
Liviu Pop scapă de acuzațiile din dosarul Sorinei Pintea: „Adevărul...
Liviu Pop scapă de acuzațiile...

Potrivit Sorinei Pintea, sunt lucruri care pot fi rezolvate imediat de catre Ministerul Sanatatii, dupa ce va avea o discutie cu Comisia de psihiatrie si organizatiile neguvernamentale.

"Am intrebat un medic de aici despre necesitatea modificarii sau upgradarii Legii sanatatii mintale pentru a putea proteja si pacienti si medicii si personalul. Aceste lucruri le vom putea face cat mai repede, dar sunt alte lucruri care necesita o discutie mai larga cu societatea civila. De exemplu, problema acestor pacienti care ies din acest sistem inchis, ei trebuie sa fie ingrijiti, oarecum redati societati, dar pe care nu-i doreste nimeni. Problema este mult mai complexa, mult mai ampla si ma bucur foarte mult ca am ajuns aici, pentru ca la fata locului lucrurile sunt altfel. Am citit rapoarte seci, dar este foarte greu sa-ti imaginezi de fapt ce se intampla aici. Pacientii sunt bine ingrijiti, au conditii, personalul pare foarte atasat de ei. (...) Cred ca le lipseste compasiunea noastra, cred ca suferim uneori de ipocrizie si pe mine m-a marcat vizita aici. (...) Cei mai multi nu au unde sa plece. (...) Se pierde undeva pe parcurs, Doamne fereste, se pot intampla tragedii, sa decedeze sau sa omoare la randul lor pe cineva. Sectia pe care am vizitat-o are 120 de paturi, sunt 136 de pacienti in paturi suplimentare, lucru care n-ar trebui sa existe. Si imi spuneau cadrele medicale ca nu pot sa externeze o parte din acesti pacienti, pentru ca nu au ce sa faca si nu au unde sa mearga. Trebuie sa semneze cineva pentru ei, dar acel cineva care semneaza trebuie sa demonstreze ca are si conditii sa ii ingrijeasca si abilitatea sa le urmareasca simptomatologia", a mai spus Sorina Pintea.

Citeste si:
Al saptelea pacient ranit in atacul de la Spitalul Sapoca a murit
Al saptelea pacient ranit in...

In noaptea de sambata spre duminica, la Spitalul de Psihiatrie Sapoca, un barbat de 38 de ani internat cu sevraj etilic a atacat mai multi pacienti cu un stativ de perfuzii. Si-au pierdut viata cinci pacienti si alti opt au fost raniti, acestia fiind transferati in unitati medicale din Bucuresti.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.