Motiunea de cenzura "Demiterea Guvernului Dragnea-Dancila, o urgenta nationala!", semnata de PNL, USR si PMP, va fi dezbatuta si votata miercuri in plenul Parlamentului.

UPDATE: Motiunea de cenzura a fost respinsa. Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost respinsă de Parlament, deoarece nu au fost exprimate suficiente voturi.



Documentul a fost semnat de 152 de parlamentari.

Semnatarii motiunii de cenzura cer demiterea premierului Viorica Dancila, sustinand ca aceasta "nu are curajul si puterea de a se opune deciziilor arbitrare ale sefului de partid".

"Doamna Viorica Dancila trebuie demisa, deoarece nu are nici curajul si nici puterea sa se opuna deciziilor arbitrare ale sefului sau de partid. Astfel, chiar sub ochii prim-ministrului, legile Justitiei sunt mutilate, pentru interese politice obscure. Codurile penale sunt modificate cu dedicatie! (...) Guvernul Dancila face politica partidului, in functie de nevoia sefului de partid, nu de nevoile oamenilor! Au trecut aproape doi ani de la preluarea guvernarii si PSD-ALDE nu a facut nimic bun pentru romani. Dar, in schimb, faceti, zilnic, cate ceva pentru voi. Lucrati zi de zi pentru deziderate strict personale si care sunt contrare asteptarilor romanilor!", se arata in motiunea de cenzura.

Reprezentantii Opozitiei sustin ca Guvernul Dancila este ''mai incompetent'' decat primele doua guverne PSD-ALDE, relateaza Agerpres.

"Oricat de prost ar guverna, doamna Dancila pare ca va ramane la Guvern atata vreme cat isi pastreaza singura sa calitate - aceea de a nu fi 'conflictuala' cu seful sau de partid. Am ajuns astazi sa dezbatem o motiune de cenzura impotriva celui de-al treilea guvern garantat de domnul Dragnea, deoarece Guvernul Dancila ameninta, prin ministrii sai, proprietatea privata a 7 milioane de contribuabili la Pilonul 2 de pensii. Nu exista nicio garantie ca Guvernul Dancila nu-i va lasa pe actualii angajati fara banii de pensie! Am ajuns cu totii sa ne rusinam atunci cand vorbim despre Guvernul Romaniei, fie in plan extern, fie in interiorul tarii. Nu a fost niciun moment un secret faptul ca doamna Viorica Dancila nu indeplineste decat formal aceasta functie, adevaratul prim-ministru fiind, in fapt, domnul Liviu Dragnea. De la inceputul anului de cand ati fost investita in functia de prim-ministru, nu ati reusit decat sa afundati economia tarii si mai tare, sa generati panica si neincredere in randul investitorilor straini, sa-i goniti din tara pe cei deja existenti si sa adanciti si mai tare evolutiile economice negative", spun semnatarii motiunii de cenzura.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Potrivit acestora, Guvernul a esuat si in gestionarea demersurilor de indeplinire a obiectivelor de referinta din Mecanismul de Cooperare si Verificare.

"Cele mai importante probleme ale sistemului judiciar au ramas nerezolvate! In schimb, actul de guvernare a fost deturnat in dauna intereselor cetatenilor romani. Nu mai puteti nega faptul ca preocuparile dumneavoastra in domeniul justitiei au urmarit planuri ascunse, pentru a asigura protectia unor lideri politici in fata rigorilor legii. Ati indepartat actul de justitie de principiile constitutionale privitoare la egalitatea cetatenilor in fata legii si va straduiti din rasputeri sa creati o casta de cetateni mai presus de lege", adauga semnatarii documentului.

"Dati un vot favorabil acestei motiuni si veti da o sansa Romaniei ca sa aiba un guvern responsabil, eficient, competent, interesat exclusiv de problemele oamenilor si nu supus doar intereselor personale ale unui singur individ! Avem convingerea ca in majoritatea PSD-ALDE se afla, inca, parlamentari responsabili, care s-au saturat sa le fie rusine atunci cand sunt intrebati despre Guvernul Dancila. Asteptam un gest de responsabilitate din partea fiecarui parlamentar, care a jurat solemn ca-si va indeplini cu onoare si fidelitate mandatul incredintat de popor!", a transmis opozitia.

Citeste si:
Klaus Iohannis, după adoptarea moțiunii de cenzură. „Este momentul...
Klaus Iohannis, după...

Pentru a trece motiunea de cenzura este nevoie de 233 de voturi favorabile. PSD si ALDE au, impreuna, 249 de parlamentari, in timp ce numarul deputatilor si senatorilor PNL, USR si PMP este 154. UDMR are 30 de deputati si senatori.

In forul Legislativ mai sunt 17 deputati apartinand minoritatilor nationale altele decat cea maghiara si 15 parlamentari neafiliati.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat saptamana trecuta, dupa sedinta Comitetului Executiv National al partidului, ca motiunea de cenzura nu va trece.

De asemenea, el a anuntat, luni, ca parlamentarii PSD - ALDE vor asigura cvorumul la motiunea de cenzura, dar nu vor vota. "O sa fim prezenti cat este necesar sa se asigure cvorumul, dar nu vom vota. Nu vorbim de tradari, pana la urma a fost un vot. Logica este alta - sa-i asigure numarul de voturi, daca tot au initiat motiunea de cenzura. De ce trebuie sa ne implicam noi in acest demers al opozitiei? Sa aiba voturi!", a spus presedintele PSD.

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

Pe de alta parte, liderii PNL au anuntat negocieri cu celelalte partide pentru a le convinge sa voteze in favoarea motiunii de cenzura.

"Sanse sunt (ca motiunea de cenzura sa treaca in Parlament - n.r.), vom purta discutii pana in ultima secunda a votului si exista doua aspecte foarte clare legate de cei care isi vor exprima votul maine - pe de o parte sunt cei care s-au manifestat ca partide de Opozitie, pe partea cealalta exista foarte multi oameni nemultumiti din majoritatea parlamentara, insa, din nefericire, multora dintre ei le este foarte frica pentru ca Liviu Dragnea si-a creat o caracatita a institutiilor statului pentru a exercita influenta negativa, presiune, abuz, incat multor oameni le este frica. Ei ne-au si aratat, am vazut zeci de scheme trase la indigo din partea membrilor majoritatii guvernamentale in care ne spuneau - X ministru umbla la bani, X ministru umbla la controale abuzive, X ministru pune alte institutii ale statului impotriva cetatenilor liberi din aceasta tara. Este o maniera discretionara, autoritara si este din ce in ce mai evident ca domnul Dragnea si-a pierdut complet controlul si ratiunea. Am discutat cu aproape toti colegii din Parlament, vom vedea sansele in momentul in care se apropie votul", a declarat, marti, liderul deputatilor PNL Raluca Turcan.

Citeste si:
Guvernul vrea să taie voucherele de vacanță. Ce categorie de...
Guvernul vrea să taie...

Turcan a sustinut ca exista maximum 160 de voturi ale Opozitiei "manifestate continuu in Parlament", iar tot ce tine de mai mult de 160 de voturi "reprezinta negociere". "Eu sper ca ne vom gasi cat mai multe argumente de negociere si de convingere, atat fata de UDMR, cat si fata de colegi din majoritatea guvernamentala", a adaugat ea.

Si USR a anuntat ca se afla intr-un dialog constant cu partidele de opozitie, inclusiv cu UDMR, pentru a obtine voturile cat mai multor parlamentari necesare trecerii motiunii de cenzura. Liderul formatiunii Dan Barna a facut un apel la cetateni sa-si ia miercuri o zi libera si sa se stranga in Parcul Izvor pentru a sustine demersul antiguvernamental.

PMP va sustine motiunea de cenzura de miercuri prin cele 18 voturi ale parlamentarilor partidului, iar Traian Basescu va fi prezent in sala si va vota impotriva Guvernului Dancila, a declarat marti deputatul Eugen Tomac, presedintele partidului.

"Maine toti cei care au semnat pentru motiunea de cenzura vor fi prezenti la vot. Pe 18 voturi (n.r. - voturile PMP pentru motiunea de cenzura). In mod sigur presedintele Traian Basescu va fi prezent in plenul Parlamentului si va vota impotriva Guvernului Dancila, pentru plecarea doamnei Viorica Vasilica la Videle", a precizat Tomac, dupa Consiliul Executiv National.

Deputatul Victor Ponta a declarat luni ca parlamentarii partidului Pro Romania vor sprijini orice efort de inlocuire a actualului Executiv, dar nu sunt de acord ca Guvernul Dancila sa fie schimbat cu unul PNL condus de Ludovic Orban.

Negocieri pe marginea motiunii de cenzura au avut loc si intre parlamentarii membri ai Pro Romania, partid condus de Victor Ponta, cu lideri ai PSD si parlamentari social-democrati. Deputatul Nicolae Banicioiu a declarat pentru AGERPRES ca liderul PSD Liviu Dragnea "incearca sa nu-i lase pe oameni sa intre in sala de vot" pentru ca da dovada de lipsa de incredere in propriul partid. "Ne intalnim cu toata lumea, discutam si cu parlamentari PSD si cu parlamentari de la celelalte partide politice", a precizat deputatul independent, membru al Pro Romania.

La randul sau, liderul UDMR Kelemen Hunor a anuntat ca grupurile parlamentare ale Uniunii vor decide miercuri dimineata cum se vor raporta la motiunea de cenzura, oricare dintre optiuni fiind teoretic posibila. Kelemen Hunor a avut intalniri si cu liderul liberal Ludovic Orban, precum si cu liderul ALDE Calin Popescu-Tariceanu, presedintele Senatului.

Marti, acesta a declarat ca motiunea de cenzura nu are voturile necesare sa treaca fara ruperea coalitiei PSD - ALDE. "In acest moment, Opozitia, completata eventual cu o parte dintre minoritati, nu are sanse sa darame Guvernul", a precizat Kelemen Hunor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.