Propunerea legislativa pentru modificarea Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie urmareste sa inlocuiasca sintagma „Sunt pedepsite cu inchisoarea de la 1 la 5 ani urmatoarele fapte, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite” din aliniatul 1 al articolului 12 cu „Sunt pedepsite cu inchisoarea de la 1 la 5 ani urmatoarele fapte, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase materiale necuvenite”.

Astfel, potrivit proiectului postat pe site-ul Camerei Deputatilor, noua forma a articolului va fi: „(1) Sunt pedepsite cu inchisoarea de la 1 la 5 ani urmatoarele fapte, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase materiale necuvenite:
a) efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea unei tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale:
b) folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii”.

Initiatoarea proiectului este Andreea Cosma. Expunerea de motive este semnata doar de deputatul Catalin Radulescu, dar acesta nu este trecut si ca initiator al proiectului.

Initiatori sunt Bucura-Oprescu Simona, Caruceru Aida-Cristina, Cosma Andreea, Gavrilita Bianca - Miruna, Halici Nicusor, Iancu Iulian, Moagher Laura-Mihaela, Neata Eugen, Pau Radu - Adrian, Presura Alexandra, Suciu Matei, Ursu Razvan-Ion, Vasilica Radu Costin, Velcea Nicolae, Vrajitoru Sorinel-Marian.

Proiectul a fost depus in 7 decembrie, iar in 11 decembrie a fost inaintat Senatului.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.