Peste 21.000 de gospodarii au participat la Barometrul de Craciun Ferratum Grup 2017™, sondaj efectuat al patrulea an consecutiv.


Care sunt cele mai populare achizitii de Craciun si ce tara va cheltui cel mai mult ȋn aceasta vacanta? Cumparaturile vor fi realizate online sau prin intermediul magazinelor traditionale?

Rezultatele arata ca 20% din respondenti isi vor majora cheltuielile, in timp ce aproximativ 50% din gospodarii vor cheltui pe cadouri la fel de mult cum au facut-o si Craciunul trecut.

Cum se situeaza Romania?

Romanii iubesc Craciunul, sau cel putin asa reiese din sondajul realizat de Ferratum Grup. Romania se situeazã pe locul al doilea in topul cheltuielilor din perioada sarbatorilor de iarna, urmand sã aloce 31.9% din veniturile lunare, aproximativ 280 Euro.

Cand vine vorba de digitalizare, doar 25% dintre romanii ce au participat la sondaj au spus ca preferã cumpãrãturile online, restul preferand sã plece ȋn goana dupa cadouri prin magazine. Anul acesta se pare cã mare parte din buget va merge cãtre imbrãcãminte (20.9%), dulciuri (19.4%) si jucãrii (12.7%),

De sarbatori nu stam acasa: 28% din buget va merge catre calatorii, Iar atunci cand calatoresc, romanii prefera serviciile AirBnB, fiind ȋn topul clasamentului celor 20 tãri participante, cu un procent de 40.4%.

Tendinte de consum

Potrivit rezultatelor din 2017 Barometrului de Craciun™, in topul celor ce vor cheltui cel mai mult de sarbatori anul acesta se afla Mexicul (34,6%), Romania (31,9%), Spania (29,6%) si Brazilia (28,2%). La celalalt capat al scalei se afla Croatia (14,4%), Norvegia (13,4), Finlanda (12,3%) si Olanda (11,8%), care isi vor mentine pozitia de anul trecut, cheltuind cel mai putin in perioada sarbatorilor de iarna.

Studiul nostru arata ca, de Craciun, cheltuielile vor fi ridicate atat in Noua Zeelanda, cat si in Australia, gospodariile din ambele tari alocand 22% -23% din salariul lunar.

Serviciile mobile

Potrivit unui comunicat remsi 9am, mai mult de 50% dintre participantii la sondaj vor folosi cardurile de credit in detrimentul plãtilor in numerar pentru achizitiile pe care le vor face in aceasta perioada. 70% dintre respondentii din Norvegia si Suedia au ales cardul ca metoda preferata de plata.

Cand vine vorba de sectorul bancar, peste 60% dintre respondenti au declarat ca vor folosi serviciile bancare mobile pentru tranzactiile zilnice. Mai mult de 80% dintre respondentii din Australia, Noua Zeelanda, Olanda, Suedia, Norvegia si Canada au declarat ca vor folosi serviciile bancare mobile in timpul Craciunului.

De unde si ce cumpara oamenii?

Similar cu anul trecut, numarul de gospodarii care realizeaza cumparaturile online va fi in jur de 25%. Germania, Marea Britanie si Olanda au cele mai digitalizate gospodarii atunci cand vine vorba de cumpararea cadourilor de Craciun, in timp ce Croatia, Letonia si Mexic sunt adeptele traditionalului, preferand magazinele fizice pentru cumparaturile din aceasta perioada.

Deci, ce intentioneaza oamenii sa cumpere pentru Craciunul acesta? 17,5% dintre respondenti au clasat hainele in partea de sus a listei, facandu-le cel mai popular produs atat de cumparat cat si de primit. Jucariile si jocurile (13,7%), dulciurile (12%) si electronicele de consum (9,1%) au fost alte alegeri populare.
Citeste si:
Ianis Hagi și Elena, un Crăciun special. Au devenit soț și soție:...
Ianis Hagi și Elena, un...

Respondentii din unsprezece tari au declarat ca prefera imbracamintea ca dar de Craciun. Finlanda (17,5%) si Croatia (23,9%) vor cheltui o mare parte din bugetul lor de Craciun pe dulciuri si delicatese, in timp ce respondentii din Marea Britanie, Suedia, Australia si Estonia au declarat ca vor cheltui 20% pe jucarii si jocuri.

Cum a fost realizat Barometrul de Craciun Ferratum Grup 2017™?

  • Peste 21.000 de gospodarii au participat la sondaj. Respondentii au avut varste cuprinse intre 18 si 61 de ani si 58.8% dintre acestia au fost femei. Venitul mediu net disponibil al gospodãriilor care au participat la sondaj a fost de € 555- € 4580. Marimea medie a gospodãriilor este de 2.89 persoane.
  • In plus fata de factorii demografici, respondentii au fost intrebati despre venitul net lunar disponibil, cat de mult cheltuiesc ȋn perioada Sarbatorilor de Craciun, pe ce activitati de iarna isi cheltuiesc banii si dacã vor folosi serviciile AirBnb pentru cazare, ȋn aceasta perioadã.
  • Sondajele au folosit valuta respectivã a fiecarei tari. Rãspunsurile au fost echivalate astfel ȋncat sã reflecte puterea de cumpãrare a fiecãrei tãri. Toti respondentii sondajului au fost anonimi.
Citeste si:
Ce poți schimba în obiceiurile zilnice pentru a reduce cantitatea...
Ce poți schimba în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.